Trombone Champ

Deze trombone-game is onverwacht een enorme hit

trombone champ spelen game trombones trompet
26 september 2022 om 13:41
Laatste update: 26 september 2022 om 15:42

Niet de games van grote studio's maar het vrij simpele PC-spel Trombone Champ van een kleine gamemaker is al dagenlang hét onderwerp van gesprek in de gamewereld.

Gamers hebben zich de afgelopen dagen massaal gestort op de trombone. Met een avatar kunnen ze het blaasinstrument spelen in de nieuwe Windows-game Trombone Champ. Daarin moeten ze zo goed mogelijk meeblazen met de melodie van beroemde klassieke muziekstukken van bijvoorbeeld Beethoven, Strauss of Mozart. Ze moeten de juiste noten spelen en krijgen daarvoor punten, vergelijkbaar met Guitar Hero.

Filmpjes van avatars die in de game vooral hele schelle klanken produceren gingen viral op Twitter en TikTok. Trombone Champ groeide zo razendsnel uit tot een nieuwe meme. Op het gameplatform Steam stroomden veel positieve recensies binnen en het tijdschrift PC Gamer noemt Trombone Champ zelfs een 'kandidaat voor game van het jaar'.

In de game zijn voorlopig nog maar 20 liedjes beschikbaar. Spelers kunnen kaarten verzamelen van hun favoriete trombonisten, waarmee ze bijvoorbeeld een nieuwe schuiftrompet kunnen kopen.

Maker verrast door succes

De game is gemaakt door de kleine studio genaamd Holy Wow Studios. Bedenker Dan Vecchitto is verrast door het enorme succes. "Ik wist niet goed hoe mensen zouden reageren op het spel, want het is bijna onmogelijk om de trombone goed te laten klinken. Ik maakte me ook zorgen dat echte trombonisten zouden klagen over de onrealistische bediening van het instrument", zegt Vecchitto tegen CNN.

Hij werkte voornamelijk in zijn eentje aan de game en heeft daarnaast een voltijdbaan. Vecchitto belooft het spel binnenkort uit te breiden. "Het gaat een paar weken kosten om mijn leven op orde te krijgen en om te gaan met de enorme vraag naar deze game."

Knap lastig

Trombone Champ mag er dan grappig uitzien, het spel is best lastig om te spelen. "De noten blijven maar razendsnel op je af komen. Hoe lang is Hava Nagila? Heel veel langer dan je je herinnerde, nu je het op een trombone speelt", aldus Christopher Livingston van PC Gamer. 

"In tegenstelling tot de meeste muziekgames kun je elke noot op elk moment vrij spelen. Je volgt niet alleen de muziek, je speelt ook de muziek", aldus Vecchitto. Hij wijst spelers ook op het grote aantal bavianen dat overal in het spel zit. "Terwijl je de geheimen van het 'Trombiverse' ontdekt, wordt hun doel misschien duidelijk."

Trombone Champ kost 12,50 euro op Steam, binnenkort verschijnt er ook een Mac-versie.

Luister ook de Bright Podcast: