Cybersecurity

Tweede Kamer kritisch over privacy bij nieuwe cybersecuritywet

26 september 2022 om 13:58
Laatste update: 26 september 2022 om 14:48

Partijen in de Tweede Kamer hebben kritiek op hoe er met persoonsgegevens wordt omgegaan na aanpassing van de cybersecuritywet. Die wet moet het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) meer mogelijkheden geven om bedrijven en overheden te waarschuwen bij cyberdreigingen.

Nu mag de NCSC alleen 'vitale' bedrijven of organisaties waarschuwen, zoals ziekenhuizen of waterbedrijven. Minister Dilan Yeşilgöz (Veiligheid en Justitie) wil dat uitbreiden na een aanpassing van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen.

Meerdere Kamerleden zeiden tijdens een debat vandaag te vrezen dat er persoonsgegevens worden gedeeld die later voor andere doeleinden worden gebruikt. Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek is bang dat gegevens die worden gedeeld om een cyberdreiging te voorkomen, later kunnen worden gebruikt in rechtszaak, terwijl die niet met dat doel zijn gedeeld. "Met informatie die je ooit een keer vanuit een waarschuwing hebt gekregen kunnen ook hele lelijke dingen gebeuren", waarschuwt ook SP-kamerlid Renske Leijten.

Toezicht

Leijten wil toezicht op welke gegevens worden gedeeld en wordt vastgelegd wanneer data verwijderd moet worden. Lisa van Ginneken (D66) is hier ook kritisch over, maar vraagt zich af of een vaste termijn om gegevens vast te houden wel praktisch is.

Als de Kamer de wet aanneemt, dan wil Leijten dat de overheid blijft evalueren hoe er wordt omgegaan met de persoonsgegevens. Yeşilgöz ziet geen bezwaren tegen de motie hierover van het SP-Kamerlid.

Gevaren gijzelsoftware

In 2017 lag het Rotterdamse containeroverslagbedrijf Maersk dagenlang stil, nadat computersystemen waren geïnfecteerd met de gijzelsoftware NotPetya, ook bekend als Petya. Deze ransomware verspreidde zich via een Oekraïens boekhoudprogramma en legde over de hele wereld computersystemen plat. Het bedrijf had volgens de nieuwe cybersecuritywet die Yeşilgöz voorstelt wel gewaarschuwd mogen worden, maar destijds mocht dat niet.

NCSC krijgt groter budget

Afgelopen week werd bekend dat het kabinet 16 miljoen extra in het NCSC steekt, bovenop de ruim 7 miljoen euro die al was toegezegd. In 2023 is ruim 23 miljoen euro begroot voor het NCSC, dat de spil is in het beveiligen van vitale infrastructuur in Nederland.

De komende jaren loopt dat op naar 42 miljoen euro. Dat heeft mede te maken met nieuwe Europese richtlijnen die de digitale veiligheid in EU-landen moeten verbeteren.

Kijk ook:

Luister ook de Bright Podcast: