EU: ook compensatie bij falende updates en discriminatie door AI
Nieuwe regels voor fabrikanten

EU: ook compensatie bij falende updates en discriminatie door AI

28-09-2022 11:57 Laatste update: 11:58

De Europese Commissie heeft nieuwe regels over de aansprakelijkheid van fabrikanten voorgesteld. Die moeten ervoor zorgen dat smarthome-apparaten, drones en systemen met kunstmatige intelligentie (AI) worden gedekt.

De Europese Commissie heeft de nieuwe richtlijnen rond aansprakelijkheid vandaag aangekondigd. Er moeten ook eenduidige regels over aansprakelijkheid komen bij schade of letsel bij het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI), zoals zelfrijdende auto's en robots.

"We moeten enerzijds ruimte geven aan het enorme potentieel van nieuwe technologieën, maar tegelijk moeten we altijd zorgen voor de veiligheid van de gebruiker", zegt Eurocommissaris Didier Reynders (Justitie). "Het gebruik van drones of bezorgdiensten met behulp van kunstmatige intelligentie werkt alleen als de consument zich veilig en beschermd voelt. Daarom stellen we voor om ons juridische kader geschikt te maken voor de digitale overgang."

Compensatie bij falende updates

De nieuwe regels moeten er voor zorgen dat mensen vaker schadevergoeding kunnen eisen voor schade door een defect product. Ze kunnen ook aanspraak maken op compensatie bij problemen die worden veroorzaakt door software-updates, upgrades en digitale diensten. "Net als andere producten kunnen defecte software en AI-systemen ook schade aanrichten, bijvoorbeeld als ze onderdeel zijn van een robotstofzuiger of als een los digitaal product, zoals een gezondheidsapp", aldus de Commissie. 

Discriminatie door algoritmes

De Commissie wil ook het soort schade door defecte of onveilige producten dat kan worden geclaimd uitbreiden. Zo wordt het mogelijk om onder meer aansprakelijkheid te eisen voor verlies van data, bij emotionele schade en bij privacyschendingen.

Iemand die is gediscrimineerd bij een sollicitatieprocedure door het gebruik van bepaalde algoritmes, die bijvoorbeeld mensen met bepaalde namen bij voorbaat uitsluiten, kan ook compensatie claimen als het aan de Commissie ligt.

Bewijslast omkeren

Het dagelijks EU-bestuur wil de bewijslast omkeren: bedrijven moeten bewijzen dat hun producten veilig zijn en aan de regels voldoen. Ook stelt Brussel voor online-marktplaatsen als Bol.com, Marktplaats, Alibaba en Amazon aansprakelijk te kunnen stellen voor de verkoop van onveilige producten als de verkoper niet te vinden is.

De huidige EU-wetgeving over productaansprakelijkheid is al 40 jaar oud. De voorstellen moeten nog worden goedgekeurd door de EU-lidstaten en het Europees Parlement.

Luister ook: