Google trekt zich nog verder terug uit China
Geen Google Translate meer

Google trekt zich nog verder terug uit China

03-10-2022 14:24 Laatste update: 14:24

Vertaaldienst Google Translate was één van de laatste Google-diensten die nog in China werkte, maar ook dat is nu gestopt.

De Chinese versie van Google Translate verwijst nu door naar de Hongkong-versie van de dienst. Die is op het vasteland van China niet te gebruiken. "We hebben Google Translate op het vasteland van China stopgezet wegens laag gebruik", zegt een woordvoerder van Google tegen Bloomberg.

Google Translate werd sinds 2017 specifiek in China aangeboden als website en mobiele app. Google zou daarna ook een terugkeer van een speciale, Chinese Google-zoekmachine hebben overwogen – maar dat later toch hebben afgeblazen.

Spanning VS-China

De verdere terugtrekking van Google van de Chinese markt onderstreept een groeiende spanning tussen de VS en China, met name op het gebied van technologie. De twee landen zijn momenteel erg van elkaar afhankelijk en zien dat steeds meer als een probleem.

Zoekmachine al veel langer weg

De zoekmachine van Google is sinds 2010 al niet meer beschikbaar op het vasteland van China. Na een reeks Chinese-hackaanvallen besloot Google in dat jaar dat het niet meer bereid was te voldoen aan de eisen van de Chinese staatscensuur. Bedrijven mogen in China alleen actief zijn als ze aan speciale eisen van de staat voldoen, waaronder het censureren van allerlei informatie.

Veel Google-diensten zijn sindsdien alleen nog beschikbaar in Hongkong, dat vanwege zijn geschiedenis vrijer is dan het vasteland van China. Die vrijheden worden de afgelopen jaren echter ook steeds verder ingeperkt.