© TSMC

Minister VS: afhankelijkheid van halfgeleiders Taiwan 'onhoudbaar'
Vrees voor conflict met China

Minister VS waarschuwt: 'We zijn te afhankelijk van chips uit Taiwan'

22 juli 2022 om 08:31
Laatste update: 22 juli 2022 om 08:34

De Amerikaanse afhankelijkheid van chips van Taiwanese fabrikanten is 'onhoudbaar' en 'onveilig'. Dat zegt de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo.

Minister Raimondo deed de uitspraak tijdens een congres voor Amerikaanse diplomaten en hoge ambtenaren. Door de spanningen tussen China en Taiwan zouden bij een gewapend conflict de leveringen van chips door Taiwanese fabrikanten geraakt kunnen worden. 

Het Taiwanese TSMC is de grootste chipmaker ter wereld. Ook chipbedrijven als Mediatek en ASE Group zijn Taiwanees. Daarnaast zijn grote fabrikanten, zoals de Apple-leveranciers Foxconn, Pegatron en Quanta, eveneens afkomstig uit Taiwan.

50 miljard dollar

De Amerikaanse regering wil fors investeren om de chipproductie in eigen land uit te breiden om zo minder afhankelijk van buitenlandse bedrijven te zijn. Daar trekt het meer dan 50 miljard dollar voor uit. Het Amerikaanse Congres moet de Chips Act van Biden echter nog goedkeuren, maar de Republikeinen zijn kritisch. 

Vergelijking met Russisch gas

Ex-minister van Financiën Larry Summers vergeleek tijdens het congres de Amerikaanse afhankelijkheid van Taiwanese chips met de Europese afhankelijkheid van Russisch aardgas. "Mensen kijken nu naar Duitsland en zeggen: 'Hoe konden ze zo afhankelijk zijn van Russisch aardgas?' Straks kijken ze naar ons en zeggen ze: 'Hoe konden we zo afhankelijk zijn van Taiwanese chips?'" aldus Summers.

Europa

De Europese Unie besteedt de komende jaren ook miljarden om de productie van chips in EU-landen te vergroten. EU-lidstaten geven daarbij ook staatssteun aan Amerikaanse chipfabrikanten. Zo ontvangt Intel volgens Duitse media miljarden voor de bouw van twee grote chipfabrieken in de buurt van de Duitse stad Maagdenburg.