Transavia steekt geld in startup voor elektrisch vliegen
Elektrische vliegtuigen

Transavia steekt geld in startup voor elektrisch vliegen

06-10-2022 13:10 Laatste update: 14:34

Vliegmaatschappij Transavia investeert in de startup voor elektrisch vliegen FlyWithLucy. Dat Nederlandse bedrijf wil vanaf 2025 elektrische vluchten aanbieden vanaf Eindhoven Airport.

De eerste vliegtuigen bieden plek aan vijf personen en hebben nog een beperkt bereik van zo'n 250 kilometer. "De ambitie is uiteraard grotere elektrisch vliegtuigen met een groter bereik", aldus Transavia. De elektrische vliegtuigen dienen eerst als 'vervanging van de bestaande regionale luchtvaart'. Het is niet bekend hoeveel geld de vliegmaatschappij in de startup investeert. 

"Elektrisch vliegen richt zich in de eerste fase op de zakelijke reiziger. Dankzij het partnership met Transavia kunnen we versneld ook elektrisch vliegen naar vakantiebestemmingen aanbieden. Rond 2030 hebben we de technologie om delen van routes van bestaande airlines over te nemen", aldus oprichter Teun Kraaij van FlyWithLucy. Transavia wil nog niet zeggen of er verdere afspraken zijn gemaakt over het gebruik van elkaars diensten. Het is nog niet bekend welk type elektrisch vliegtuig Lucy gaat gebruiken voor de eerste vluchten.

Biobrandstof en waterstof

Volgens ceo Marcel de Nooijer verkent Transavia meerdere toekomstscenario’s. De investering in FlyWithLucy is daarbij de derde technologische oplossing om de luchtvaart duurzamer te maken. Transavia zet ook al biobrandstof in maar dat is volgens De Nooijer 'nog beperkt, vanwege de geringe beschikbaarheid en hoge kosten'.

Daarnaast is het bedrijf partner bij de aanleg van een waterstof-infrastructuur rond Rotterdam The Hague Airport. Vanaf 2024 moeten er vliegtuigen die helemaal op waterstof draaien gaan vliegen tussen Rotterdam en Londen.

Zo voelt vliegen in een elektrisch vliegtuig: