Zelfrijdende bezorgrobot geflopt: Amazon haalt 'm van de straat

Bezorgrobot Amazon Scout

Bezorgrobots

Zelfrijdende bezorgrobot geflopt: Amazon haalt 'm van de straat

07-10-2022 13:44 Laatste update: 15:56

Amazon is gestopt met zijn rijdende bezorgrobot Amazon Scout. De robot leverde sinds 2019 pakketjes aan klanten in vier Amerikaanse staten, maar werd uiteindelijk een flop.

Amazon heeft het werk aan de bezorgrobot stopgezet, melden Amerikaanse media. De webwinkelreus zegt dat de Scout-robot 'niet volledig aan de behoeften van de klanten voldeed'. Het project is op een laag pitje gezet, bevestigt een Meta-woordvoerder.

Amazon begon in 2019 met het testen van de volledig elektrische Scout, die stapvoets over de trottoirs reed. De bezorgrobot werd getest in de staten Californië, Georgia, Washington en Tennessee. Volgens Bloomberg werkten er 400 mensen aan het project. De afdeling is nu gesloten en de medewerkers worden overgeplaatst naar andere takken van Amazon.

De bezorgrobots reden tot aan de voordeur van klanten. Eenmaal aangekomen ging het deksel open, zodat de klant het pakket eruit kon halen. De autonome voertuigen waren volgens Amazon bij de introductie in 2019 mede bedoeld om de CO2-uitstoot van zijn bezorgactiviteiten te verlagen.

Startup uit Estland

Er zijn meer bedrijven die werken aan bezorgingen met behulp van rijdende robots. Fabrikant Starship uit Estland ontwikkelt bijvoorbeeld ook zulke robots. Starship kreeg begin dit jaar een investering van 50 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB). De bezorgingen met de robots zouden volgens het Estse bedrijf goedkoper zijn dan met menselijke koeriers.

De EIB zei dat de investering paste bij de doelstellingen van de Europese Unie, omdat de rijdende robots konden bijdragen aan het terugbrengen van de CO2-uitstoot, doordat ze scooters en auto's zouden vervangen. Starship testte in 2017 ook een paar weken zijn bezorgrobots in Nederland, maar concrete plannen over een uitrol in ons land zijn niet bekend.

Luister ook: