© Meta

Meta onthult nieuwe VR-bril Quest Pro met sterk verbeterde schermen
Virtual reality

Meta onthult nieuwe VR-bril Quest Pro met sterk verbeterde schermen

11-10-2022 18:40 Laatste update: 18:53

Meta heeft zijn nieuwste virtual-reality-bril onthuld: de Quest Pro. De VR-bril heeft verbeterde schermen en sensoren, een nieuwe chip en een aangepast ontwerp met nieuwe controllers. Met een prijs van 1800 euro is de nieuwe bril duurder dan die van veel concurrenten.

Meta onthulde de Quest Pro vanavond tijdens zijn Connect-evenement. De bril heeft een totaal nieuw ontwerp, zonder de kenmerkende hoofdband in het midden. De bril heeft nu een brede band met grote hoofdsteunen voor en achter, waardoor de bril makkelijker op- en afgezet moet kunnen worden.

Het is volgens Meta ook nadrukkelijk een mixed reality bril: gebruikers kunnen dan virtual reality-apps gebruiken, maar ook de echte wereld zien via de camera's voorop de bril.

Gebruikers zien de (virtuele) wereld met de Quest Pro via twee lcd-schermpjes met een resolutie van 1800x1920 pixels per oog. Dat is dezelfde resolutie als die van de veel goedkopere Meta Quest 2, maar Meta belooft dat de Pro-bril 75 procent meer contrast toont. Ook zouden gebruikers meer van de pixels daadwerkelijk zien; bij de Quest 2 zouden niet al die pixels te zien zijn.

Camera's zien waar ogen kijken

De grootste vernieuwing ten opzichte van eerdere VR-brillen van Meta zit in de sensoren. De Quest Pro heeft naar binnen gekeerde camera's, die de ogen en het gezicht van de gebruiker filmen en verwerken.

De camera's weten waar de gebruiker precies naar kijkt in de virtuele wereld, en die dingen worden dan scherper getoond. Zo kan de bril mooiere beelden tonen zonder dat de chips overbelast raken.

De brillenglazen van de Meta Quest Pro.

Daarnaast kunnen de camera's emoties aflezen via de ogen en die vertalen naar de virtuele avatar van de gebruiker. Lachen, knipogen en bewegingen van de wenkbrauwen worden allemaal automatisch vertaald daar die avatar. Verder kan de bril dankzij de camera's zien of hij precies goed op het hoofd zit, en aanwijzingen geven als dat niet zo is.

Echte omgeving wordt in kleur getoond

Ook buiten zijn nu nieuwe camera's en sensoren aangebracht. Eerdere Meta-brillen konden al zonder externe sensoren de ruimte om hen heen scannen en de wereld buiten de bril laten zien. Dat waren echter zwart-witbeelden, deze Quest Pro toont volwaardige kleurenbeelden.

Zo kunnen gebruikers augmented reality-achtige toepassingen gebruiken, waarbij zij virtuele voorwerpen toevoegen aan de echte wereld. Andere bedrijven, zoals Microsoft en Snap, hebben speciale augmented reality-brillen met transparante glazen, waar dan overtuigend ogende hologrammen op worden geprojecteerd.

Dunner maar zwaarder

Deel van het nieuwe ontwerp is ook een afgeslankt aantal lenzen. Daardoor is de bril 40 procent minder dik dan de Meta Quest 2. Nadeel daarvan is dat er rondom meer licht binnenkomt, een euvel dat gebruikers kunnen oplossen met een 'light blocker'-ring à 50 euro.

De batterij van de Quest Pro zit nu aan de achterkant van de bril, waardoor het geheel in balans zou moeten zijn. Met een gewicht van 722 gram is de bril flink zwaarder dan de Quest 2 van 503 gram. Met de meer soortgelijke Elite Strap-hoofdband weegt de Quest 2 echter 676 gram.

De Quest Pro en toebehoren, zoals de controllers en laaddock.

Nieuwe controllers, snellere chip

De nieuwe VR-bril van Meta draait op de nieuwe Qualcomm Snapdragon XR2 Plus-chip. Die is speciaal ontwikkeld voor VR-brillen, en is volgens Meta 50 procent krachtiger dan de XR2 in de Quest 2. De Pro-bril heeft met 12GB ook dubbel zoveel werkgeheugen als zijn kleinere broer. Er zit 256GB opslaggeheugen in de Quest Pro, een goedkoper model met minder opslag is er niet.

Verder zijn de controllers vernieuwd. Ook deze zijn nu voorzien van camera's die net als de bril de positie in de kamer en ten opzichte van elkaar, de bril en voorwerpen in de gaten houden. Daardoor zijn de grote lichtringen van voorgaande controllers overbodig, en zijn de controllers een stuk kleiner. De controllers werken niet meer op AA-batterijen, maar hebben een interne oplaadbare accu die net als de bril opgeladen kan worden op een laaddock.

Gamen en vergaderen in VR

Meta zet nog altijd in op verschillende VR-toepassingen. Naast games ziet het bedrijf ook grote toekomst in de metaverse, een soort losse verzamelterm voor een virtueel universum. Daar treffen mensen elkaar in virtuele vorm in allerlei toepassingen, om bijvoorbeeld te vergaderen, te spelen, iets nieuws te maken of gewoon om te kletsen.

De Quest Pro kost 1799,99 euro en is vanaf vandaag te bestellen. De bril wordt vanaf 22 oktober geleverd. De Meta Quest 2 blijft ook beschikbaar, vanaf 449 euro.

Luister ook de Bright Podcast: