Google Pixel 6a
Smartphones onder 500 euro

Google Pixel 6a

06-10-2022 13:39 Laatste update: 15-10-2022 16:46

De Pixel 6a heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding van alle Google-telefoons. Een fraai toestel, niet te groot, met bovengemiddeld goede camera's en de mooiste, kale versie van Android.

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.

Naast de nieuwe Pixel 7-telefoons is ook de goedkopere Pixel 6a sinds oktober eindelijk officieel in Nederland te koop. En dat is mooi, want zeker deze goedkopere Pixels steken al jaren positief af tegen de concurrentie.

De Google Pixel 6 is met zijn formaat van 6,1 inch één van de kleinste Android-telefoons. Toch kijkt het 1080p-oledscherm mooi weg, ook al is het maar 60Hz: je kan voor deze prijs niet alles hebben. Wat je wel krijgt is goed uitgezochte balans tussen prima hardware en fijne softwarefuncties.

Op softwaregebied is de kale Android-versie de pré van de Pixel-telefoons. Een pure Google-ervaring, zonder opsmuk, geen dubbele apps en altijd meteen bij verschijnen de nieuwste Android-versie. Je krijgt ook de drie nieuwste Android-versies na verschijnen en vijf jaar aan beveiligingsupdates: helemaal mooi.

De chip in de Pixel 6a is de eerste eigen smartphonechip van Google, de Tensor. Die presteert uitstekend, bovengemiddeld goed voor de prijsklasse en dan ook nog eens extra goed in AI-taken. Kunstmatige intelligentie is een stokpaardje van Google, vooral op het gebied van camera's. Dat is te merken: achterop zitten een ultragrootboek en primaire lens, allebei 12 megapixel – op papier niet erg opvallend, maar de AI perst er veel uit.

De camera's maken erg fraaie nachtfoto's, een functie die Google vier jaar geleden als eerste introduceerde. En ook het contrast en de kleuren van de foto's van deze telefoon zijn bovengemiddeld voor de prijsklasse. Die kenmerkt zich meestal met foto's die bij goed licht 'prima' zijn, maar bij andere omstandigheden snel flets en korrelig ogen. De Pixel 6a presteert altijd goed, al blijft het gebruik van de camera enigszins beperkt door het ontbreken van macro- en telefuncties. Wel weer fijn zijn functies als de Magic Eraser, waarmee je met een enkele druk ongewenste dingen op foto's weghaalt.

De 4410mAh-accu is in principe genoeg voor een hele dag gebruik zonder bijladen. Het 60Hz-scherm is niet zo veeleisend en de Tensor-chip is vrij zuinig. Gelukkig maar, want heel snel opladen zit er niet in: maximaal 18W, waardoor volledig opladen ruim 2 uur duurt, hoewel je 50 procent bijlaadt in een ruim halfuur. Draadloos laden kan de 6a niet.

Toch blijft voor de prijs een heel fijn toestel over. Mooie vormgeving, slim en snel waar het 't meeste telt voor de meeste gebruikers. Relatief handzaam, kale Android-versie en een bovengemiddeld goede camera. Je hebt telefoons in deze prijsklasse die meer bieden, maar dat meer is niet altijd beter.

De Google Pixel 6a is er in zwart, wit en lichtgroen. De introductieprijs van de Google Pixel 6a is 459 euro. Check Belsimpel voor de actuele prijs.

Pluspunten:Minpunten:
  • Sterke camera's…
  • … met veel functies
  • Snelle chip
  • Prima scherm
  • 'Kaal' Android
  • Slimme Google-functies
  • Geen 120Hz
  • Maar 3 nieuwe Android-versies
  • Geen snel- en draadloos laden