'Tesla stelt productie nieuwe accu's in Berlijn uit tot 2024'
Elektrische auto's

'Tesla stelt productie nieuwe accu's in Berlijn uit tot 2024'

16-10-2022 18:55 Laatste update: 18:55

Tesla kan pas op zijn vroegst in 2024 starten met de productie van nieuwe accucellen in zijn fabriek bij Berlijn. Het bedrijf kampt met technische problemen bij een nieuwe accutechnologie.

Dat meldt het Duitse Handelsblatt op basis van experts met kennis van de situatie bij Tesla. Het gaat om problemen bij een belangrijk accuproductieproces dat in 2020 door topman Elon Musk werd gepresenteerd. Toen Musk de eigen Tesla-accu's aankondigde beloofde hij ook een elektrische auto van 25.000 dollar.

De goedkopere auto zou mede mogelijk worden doordat de nieuwe accu's ongeveer de helft minder moeten kosten om te produceren. Ook moeten de eigen accu's van Tesla efficiënter en krachtiger worden.

Nog niet voor massaproductie

Het bedrijf wil de accu's onder meer in Grünheide nabij Berlijn produceren. Dat is het nog steeds van plan, maar eerst moet er gezorgd worden dat de nieuwe techniek geschikt is voor grootschalige productie.

Volgens vijf bronnen van Handelsblatt werken de testsystemen met de nieuwe technologie redelijk succesvol, maar de stap naar het geschikt maken voor massaproductie kan het bedrijf nog niet maken. Tesla zou dit nu eerst bij zijn fabriek in Texas willen realiseren en pas daarna bij de Duitse fabriek.

Elektroden

De elektrode van een accu bestaat uit een soort metaalfolie dat voorzien is van een coating. Die coating wordt als een soort natte pasta aangebracht en daarbij worden dure en giftige oplosmiddelen gebruikt. Vervolgens worden de 'natte elektroden' gedroogd in ovens en dat is ook zeer energie-intensief.

Bij Tesla's nieuwe methode worden de elektroden van een droge film voorzien. Dat moet veel energie besparen en milieuvriendelijker zijn omdat minder giftige middelen worden gebruikt. Ook zou het veel goedkoper zijn.

Zoveel schoner zijn elektrische auto's:

Luister ook: