BeReal groeit snel door: 1 op de 3 jongeren heeft de selfie-app al
'Minder nep dan Instagram'

BeReal groeit snel door: 1 op de 3 jongeren heeft de selfie-app al

17-10-2022 17:19 Laatste update: 17:24

De foto-app BeReal wint nog steeds snel aan populariteit in Nederland. De app is nu door 7 procent van alle Nederlanders gedownload. Onder jongeren is dat al 30 procent. De app vraagt je elke dag op een willekeurig moment een foto van jezelf en je omgeving te maken.

BeReal wil de 'nepheid' op sociale media bestrijden door gebruikers te overvallen met een fotomoment. Eens per dag moeten ze op een willekeurig moment een foto maken, zonder filters, met zowel de voor- als achtercamera van hun telefoon. BeReal is er sinds 2019 voor iPhone en Android, maar vooral de laatste maanden is de app wereldwijd bezig met een enorme opmars.

Bereikte BeReal in juli nog 15 procent van de Nederlandse jongeren, in september had al 30 procent van de groep tussen 16 en 24 jaar de app op de smartphone staan. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Telecompaper. Van alle Nederlanders gebruikt nu 7 procent BeReal en 12 procent zegt de app te kennen.

Binnen 2 minuten posten

Een groot deel van de BeReal-gebruikers zegt de app ook te gebruiken waar het voor bedoeld is. Zo zegt 14 procent altijd gelijk iets te posten zodra de app dat vraagt. Nog eens 30 procent doet dat 'meestal' binnen 2 minuten. Slechts één op de tien mensen heeft de app wel geïnstalleerd, maar gebruikt hem niet. De app is overigens ook erg populair onder kinderen van 15 jaar en jonger, maar dat onderzoekt Telecompaper niet.

Relatief vaak actief

Onderzoeksbureau GfK meldde in augustus dat 91 procent van de Nederlanders op BeReal jonger dan 35 jaar zijn. Ter vergelijk: bij Snapchat is 73 procent jonger dan 35 jaar, bij TikTok 44 procent en bij Instagram 37 procent.

De GfK-cijfers wezen ook al op een opvallend intensief gebruik van de app: zestig procent was in juli tien dagen of vaker actief op BeReal, vergelijkbaar met Snapchat. Bij Instagram gold dat voor 45 procent en bij TikTok slechts voor 25 procent.

Instagram werkt aan een kopie

Onlangs bleek dat Instagram werkt aan een eigen versie van BeReal. De functie heet 'IG Candid' en geeft gebruikers elke dag op een willekeurige tijd twee minuten om een foto te maken en te delen, precies hetzelfde recept als BeReal.

Luister ook: