Opvolger van Jonathan Ive

Designbaas Apple na drie jaar alweer weg

apple hoofd ontwerp industrial design weg evans hankey jony ive
24 oktober om 11:46
Laatste update: 24 oktober om 13:39

Apple's hoofd 'industrial design' Evans Hankey vertrekt na drie jaar weer bij de iPhone-maker. Hankey nam de rol van de bekende Apple-ontwerper Jonathan Ive drie jaar geleden over.

Hankey blijft de komende zes maanden nog werkzaam bij Apple als vice president of industrial design 'om door de transitie te werken', zegt een woordvoerder van Apple tegen Bloomberg. Hankey nam drie jaar geleden min of meer de rol over van Jonathan Ive, die tussen 1992 en 2019 verantwoordelijk was voor het ontwerp van vrijwel alle Apple-gadgets.

De rol van Ive was in de jaren voor zijn vertrek wel groter dan die van Hankey; Ive was Chief Design Officer, een functie die met zijn vertrek is vervallen. Toch bleek onlangs uit een reportage van ontwerptijdschrift Wallpaper dat Hankey wel alle hardware-ontwerpdetails van Apple overziet, van het ontwerp van de iPhone tot de doosjes waarin ze worden verpakt. Het ontwerp van de software van Apple valt onder verantwoordelijkheid van Alan Dye.

Ive afgelopen jaren nog deels verbonden

Apple heeft nog niks bekend gemaakt over de opvolging van Hankey. "Apples ontwerpteam brengt creatieven van over de hele wereld en vanuit vele disciplines bij elkaar om producten te bedenken die onmiskenbaar Apple zijn", aldus de woordvoerder. "Dat team heeft sterke leiders met decennia aan ervaring."

Ive was de afgelopen drie jaar ook nog niet volledig afwezig bij Apple. Het bedrijf werkte tot eerder dit jaar nog samen met het Ive's nieuwe ontwerpbureau, LoveFrom. Dat bureau richtte Ive op samen met Marc Newson, die onder meer verantwoordelijk is voor het ontwerp van de Apple Watch.

Luister ook de Bright Podcast: