Inzittenden auto's op politiefoto's voortaan automatisch onherkenbaar
Kentekencamera's

Inzittenden auto's op politiefoto's voortaan automatisch onherkenbaar

24-10-2022 15:41 Laatste update: 20:15

De Nederlandse politie vervaagt voortaan automatisch gezichten van inzittenden van auto's die worden gefotografeerd door kentekencamera's.

Zogenoemde ANPR-camera's hangen boven snelwegen en registreren alle passerende kentekens. ANPR staat voor automatic number plate recognition. De politie mag foto's van die camera's 28 dagen bewaren, maar alleen als mensen niet herkenbaar op de foto staan.

Daarom werden de autoruiten op die foto's tot nu toe handmatig vervaagd door de politie. Sinds 13 oktober gebeurt dat vervangen echter automatisch, meldt de politie. Handmatig blinderen was volgens de politie een "erg arbeidsintensieve klus".

Omstreden gebruik foto's

Vorig jaar kwamen de foto's van de ANPR-camera's in opspraak na onderzoek van NRC. Die krant meldde dat foto's met herkenbare inzittenden zijn gebruikt voor opsporing en strafrechtelijke onderzoeken. De politie ontkende dat dit zou zijn gebeurd, maar zei later in gesprek met NRC dat wel te willen.

In Nederland staan zo'n 300 kentekencamera's, waarvan er 55 foto's maken die scherp genoeg zijn om inzittenden te kunnen herkennen.

De ANPR-foto's worden normaal gesproken gebruikt om voortvluchtige of gestolen voertuigen op te kunnen sporen. De politie is via kentekenfoto's ook op drugslabs gestuit, omdat verdachte kentekens gevolgd konden worden naar onbekende drugslocaties.