Apple verbiedt NFT's als betaalmiddel in apps
Blockchain-blokkade

Apple verbiedt NFT's als betaalmiddel in apps

25-10-2022 12:04 Laatste update: 14:10

Apple verbiedt de makers van apps in zijn App Store om NFT's als betaalmiddel in te zetten. De digitale eigendomsbewijzen mogen van Apple niet worden gebruikt om bepaalde functies in apps te ontgrendelen.

NFT's zijn een soort niet te vervalsen digitaal kassabonnetje. Vorig jaar laaide de handel in NFT's enorm op, als alternatief voor cryptomunten. Inmiddels lijkt de grootste gekte bekoeld, maar onder andere de makers van games zien in NFT's een nieuwe manier om geld te verdienen. Spelers zouden dan bijvoorbeeld met het bezit van een NFT een bepaald uniek wapen in een game kunnen ontgrendelen.

Dergelijke NFT-functies zijn vanaf nu echter verboden in de App Store, meldt Apple op zijn pagina voor ontwikkelaars. "Apps mogen gebruikers hun eigen NFT's laten bekijken, op voorwaarde dat NFT-eigendom geen functies of functionaliteit in de app ontgrendelt", aldus Apple.

De handel in NFT's is binnen apps wel toegestaan, zolang daarvoor het betaalsysteem van Apple wordt gebruikt. Apps mogen ook gebruikt worden om de NFT-collecties van anderen te laten zien, zolang die apps geen ruil- of koopknoppen bevatten naar een directe aankoop van de NTF buiten de betaalsystemen van Apple om.

Kritiek op NFT's en betaalsysteem

Gamers zelf hebben al langer kritiek op plannen van gamestudio's die NFT's willen inzetten in games. Spelers vrezen dat gok-elementen te boventoon gaat voeren, en dat wie meer betaalt, wint. Studio's zagen grote kansen in NFT's, bijvoorbeeld als manier om digitale eigendommen tussen verschillende games te verplaatsen, zonder vervalsing. Door het bekoelen van de NFT-markt en de kritiek lijken de meeste plannen voor NFT-games inmiddels op de lange baan geschoven.

Het verplichte betaalsysteem van Apple krijgt ondertussen regelmatig kritiek, van appmakers die vinden dat Apple de concurrentie beperkt met zijn regels. Die regels zijn onlangs al wel wat versoepeld, waardoor diensten als Netflix nu een knop naar een externe betaalpagina op het internet mogen tonen. Voorheen was zo'n knop niet toegestaan en moesten alle betalingen voor digitale zaken in apps via het systeem van Apple lopen. Voor de meeste betalingen geldt dat nog steeds.

Luister ook onze podcast