© Apple

Apple gaat stroomverbruik gadgets compenseren met 'eigen' groene stroom

Een zonnepark in het Amerikaanse Texas waar Apple in heeft geïnvesteerd.

Investeringen in groene stroom

Apple gaat stroomverbruik gadgets compenseren met 'eigen' groene stroom

25-10-2022 16:16 Laatste update: 16:25

Apple stelt zijn klimaatdoelen naar boven bij, door in 2030 al zijn producten CO2-neutraal te willen maken. Naast de productie telt het daarbij ook het gebruik van gadgets mee. Apple investeert in Europa in groene energie om het stroomverbruik van onder andere iPhones te compenseren.

Apple beloofde twee jaar geleden dat al zijn producten en zijn volledige productieketen in 2030 volledig CO2-neutraal zullen zijn. Het bedrijf vult dat streven nu verder aan. Apple wil in 2030 ook het energieverbruik door klanten compenseren, door te investeren in hernieuwbare energie in onder meer Europa.

In 2030 wil Apple jaarlijks 3000 gigawattuur aan hernieuwbare energie opwekken in Europa. Dat is iets meer dan het huidige volledige stroomverbruik van heel Nederland.

Om dat te bereiken zal Apple "significante investeringen" doen in hernieuwbare energie in Europa. Het gaat onder meer om de bouw van grote zonne- en windparken met capaciteiten variërend van 30 tot 300 megawatt.

CO2-uitstoot door opladen iPhone

Het doel is om over een paar jaar genoeg groene stroom op te wekken om te voldoen aan het volledige elektrische verbruik van elk Apple-apparaat in Europa. Het gros van de CO2-uitstoot van Apple-apparaten komt vrij tijdens de productie. Maar gemiddeld 22 procent van de CO2-uitstoot tijdens de levensduur van een apparaat komt door stroomverbruik van de klant – gewoon door een iPhone op te laden bijvoorbeeld.

Stroomverbruik per apparaat uitgesplitst

Apple vermeldt het verwachte stroomverbruik van zijn apparaten al een aantal jaar per product in openbare milieurapporten. Sinds 2019 wordt dat gemiddelde verbruik ook uitgesplitst als percentage van de gehele CO2-uitstoot tijdens de levensduur.

Bij een iPhone 14 komt bijvoorbeeld 18 procent van de CO2-uitstoot door stroomverbruik van de consument, bij de iPhone 11 was dat 17 procent. Bij een computer zoals de nieuwste iMac ligt dat op 44 procent.

 

In de VS en Australië heeft Apple al geïnvesteerd in zonne- en windparken. Vanaf deze maand is het in de VS ook mogelijk om iPhones zoveel mogelijk met groene stroom op te laden. Apple gebruikt daarvoor informatie over stroomopwekking en verbruik van de Amerikaanse overheid, en combineert dat met kennis over het laadpatroon van de gebruiker.

Bossen voor niet-vermijdbare uitstoot

Apple investeert verder in de aanleg van bossen om CO2 aan de atmosfeer te onttrekken. Per 2025 moet er 1 miljoen ton aan CO2 onttrokken zijn door bossen die zijn aangelegd in Brazilië en Paraguay. Dat initiatief werd vorig jaar al aangekondigd. Die initiatieven blijven nodig, omdat Apple in 2030 nog steeds 25 procent van zijn huidige uitstoot zal hebben. Dat deel is met de huidige oplossingen niet te vermijden, en dus wordt het gecompenseerd.

Productiepartners van Apple, zoals de fabrieken waar iPhones worden gemaakt, moeten in 2030 ook volledig CO2-neutraal zijn. Apple zegt die partners jaarlijks te controleren via rapporten en te begeleiden om het doel te bereiken. Apple wil verder doneren aan een gratis kennisprogramma, waarbij bedrijven buiten de Apple-productieketen ook toegang hebben tot de kennis en methoden die Apple toepast om CO2-neutraal te worden.

Luister ook: