Teken van echtheid

'Musk wil dat Twitter-gebruikers grof gaan betalen voor blauw vinkje'

31 oktober 2022 om 10:28
Laatste update: 31 oktober 2022 om 10:28

De nieuwbakken Twitter-eigenaar Elon Musk wil dat gebruikers voortaan gaan betalen voor het bekende blauwe verificatie-vinkje. Ook kijkt de miljardair of de app Vine terug moet komen.

Twitter geeft bepaalde accounts al jaren een blauw verificatievinkje. Zo kan iedereen zien dat het gaat om het echte account van een persoon of bedrijf – en dus niet om een neppend. Dat is een belangrijk middel in de strijd tegen nepnieuws en oplichting. Musk zou nu geld willen gaan vragen voor dat vinkje, melden ingewijden aan The Verge. Het zou een uitbreiding zijn van het abonnement Twitter Blue. Dat kost nu 5 dollar per maand, maar zou 20 dollar per maand gaan kosten.

Gebruikers die al een vinkje hebben, zouden straks 90 dagen krijgen om zo'n abonnement te nemen voordat zij hun vinkje kwijtraken. Om zijn personeel te motiveren, zou Musk hen hebben opgedragen om de functie per 7 november klaar te hebben. Is het binnen een week niet gelukt, dan zou hij het personeel ontslaan. Musk twitterde zelf al dat het volledige verificatie-proces nu wordt herzien.

Vine en nepnieuws

Musk vraagt Twitter-gebruikers verder of zij de geannuleerde video-app Vine terug willen hebben. Twitter lanceerde Vine begin 2013 als app waarop gebruikers video's van maximaal 6 seconden konden plaatsen. Vier jaar later stopte de dienst weer, kennelijk omdat de populariteit tegenviel. Inmiddels hebben veel Vine-filmpjes een cultstatus gekregen, en worden die nog veelvuldig gedeeld via YouTube en TikTok. Zo'n 70 procent van de respondenten geeft bij Musk aan Vine terug te willen.

De miljardair twitterde dit weekend ook een link naar een bekende nepnieuws-site. Die site schreef een artikel vol schadelijke onzin over de aanval op de man van Amerikaanse politica Nancy Pelosi. Musk opperde dat er 'mogelijk meer aan de hand is dan lijkt' dan de berichtgeving doet vermoeden. Musk verwijderde die tweet later weer, maar zet berichtgeving daarover van The New York Times daarover weg als nepnieuws.

'Musk wil oud-top niet betalen'

Musk zou de voormalige leiding van Twitter 'met aanleiding' hebben ontslagen, meldt The Information. Op die manier zou Musk willen voorkomen dat hij de voormalig ceo Parag Agrawal en voormalig cfo Net Segal tientallen miljoenen dollars ontslagvergoeding zou moeten betalen.

De reden voor dat ontslag zou Musk nu zoeken in de interne chatsystemen van Twitter. De miljardair zegt al maanden dat Twitter moedwillig heeft gelogen over het aantal nep-gebruikers op het platform. Daardoor zegt Musk dat hij eigenlijk te veel heeft betaald voor Twitter.

Musk plaatste dit weekend interne berichten van Twitter-topman veiligheid en integriteit Yoel Roth. In die berichten lijkt Roth toe te geven dat de gebruikerscijfers inderdaad zijn verdraaid door Twitter en het advocatenkantoor Wachtell, Rosen, Lipton and Katz, dat Twitter bijstond in de overname.

Luister ook: