#TrumpIsDead trending

'Twitter-vrijheid' onder Musk: nepnieuws over dood Trump gaat viral

comedian twitter valse nep doodverklaring donald trump
2 november 2022 om 10:09
Laatste update: 2 november 2022 om 18:07

Comedian Tim Heidecker heeft bewust een valse doodverklaring van Donald Trump op Twitter geplaatst om te zien hoeveel 'vrijer' het sociale netwerk onder leiding van Elon Musk is. De valse claim werd al snel trending topic.

Luister ook:

Eén van de beloftes die Elon Musk deed bij de overname van Twitter vorige week, was een losser beleid in de moderatie van tweets. Dat lossere beleid heeft al geleid tot een enorme toename in racistische tweets: 1700 procent meer afgelopen zaterdag, meldde Bloomberg op basis van Dataminr, een officiële partner van Twitter met verregaande toegang tot de data van het platform.

Comedian Tim Heidecker besloot om de nieuwe grenzen van Twitter af te tasten, door oud-president Donald Trump dood te verklaren. "Elon Musk onderdrukt dit nieuws (of niet?)", vraagt Heidecker sarcastisch. De naam van Donald Trump was vervolgens de meest gezochte zoekterm op Twitter en ook #TrumpIsDead scoorde hoog.

Voorlopig kan er meer op Twitter

Heidecker lijkt voorlopig zijn antwoord gekregen te hebben: zijn valse doodverklaring staat nog steeds op Twitter, net als de honderden tweets van mensen die de hashtag gebruiken.

Dat komt mogelijk omdat Twitter de toegang tot de moderatie-middelen sterk heeft teruggebracht onder Musk. Eerst had Twitter honderden tot duizenden mensen die berichten konden afschermen en accounts konden blokkeren. Nu zou dat aantal tijdelijk zijn teruggebracht tot 15.

Musk verspreidde nepnieuws

Musk zelf tweette na de overname ook al een artikel van een notoire nepnieuws-site. Ook maakte de nieuwe topman twee kranten belachelijk: The New York Times zou nepnieuws verspreiden en de Britse krant The Guardian is volgens Musk een 'extreemlinkse propagandamachine'.

Het is de vraag wat de nieuwe toon betekent voor de advertentieverkopen van Twitter. Musk probeerde de adverteerders vorige week gerust te stellen, maar inmiddels is de baas van de advertentietak van Twitter al vertrokken. Veel adverteerders zouden hun Twitter-advertenties inmiddels heroverwegen.