twitter elon musk europees parlement europarlement sophie in t veld
'Dreiging voor democratie?'

'Musk moet Twitter-aankoop in Europarlement toelichten'

10 november 2022 om 14:57
Laatste update: 10 november 2022 om 14:57

Een Nederlands lid van het Europees Parlement vindt dat miljardair Elon Musk zijn plannen met Twitter moet komen toelichten in dat parlement. Er bestaan zorgen dat de huidige koers een bedreiging zijn voor de democratie.

"We willen eerst weten: gaat hij inderdaad spelen volgens onze regels, de Europese wetten respecteren?", zegt D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld tegen Bloomberg. "Ik denk dat we er ook van verzekerd willen worden dat Twitter niet, laten we zeggen, een bedreiging voor de democratie wordt."

Toen Musk de aankoop van Twitter een kleine twee weken afrondde, zou hij al wel een afspraak hebben gemaakt met Eurocommissaris interne markt Thierry Breton. Die sprak Musk direct na de aankoop op Twitter aan dat hij in Europa volgens de Europese regels zou moeten handelen. Volgens de nieuwe DSA-wetgeving moeten bedrijven actief optreden tegen illegale en schadelijke inhoud op hun platform.

Misbruik ligt op de loer

Hoewel een gesprek met de Eurocommissaris zou zijn toegezegd, is het Europarlement het rechtstreeks verkozen deel van de EU, en sinds zijn overname heeft Musk al veel veranderd. Naast een enorme ontslagronde – later deels teruggedraaid – is vooral de wijziging aan het blauwe vinkjes-systeem ingrijpend. Nu krijgt iedereen met een betaald Twitter Blue-abonnement zo'n vinkje, dat voorheen alleen na controle werd toegekend aan bedrijven, politici, journalisten en bekendheden.

Dat nieuwe systeem werd direct misbruikt. Allemaal nauwelijks van echt te onderscheiden nep-accounts plaatsten aanstootgevende of verwarrende informatie. Twitter belooft wel streng tegen dat misbruik op te treden, maar veel van de overduidelijke nep-accounts hebben na uren nog steeds hun blauwe vinkje. Politiek misbruik ligt op de loer, als mensen bijvoorbeeld stemadvies geven of valse informatie verspreiden onder de digitale vermomming van een bekendheid.

Europarlementariër In 't Veld is niet van plan te gaan betalen voor het blauwe vinkje. "Waarom zou ik Elon Musk betalen?", vraagt ze zich af. "Wij moeten hem betalen voor het doen van zijn zaken?". Musk heeft vannacht tegen CNN gezegd dat Twitter de berichten van accounts zonder blauw vinkje op termijn zal onderbrengen in een aparte, minder zichtbare tijdlijn. Vooralsnog kunnen Nederlanders nog niet makkelijk zo'n blauw vinkje kopen.