'Apple werkt aan eigen 3D-wereld voor mixed reality-bril'

Concept van een Apple-bril (beeld: AntonioDeRosa)

Apple Reality

'Apple werkt aan eigen 3D-wereld voor mixed reality-bril'

14-11-2022 10:59 Laatste update: 10:59

Apple zou werken aan een eigen 3D-wereld voor de mixed reality-bril die het bedrijf komend jaar op de markt zou willen brengen.

Uit recente vacatures bij Apple blijkt volgens Bloomberg dat de iPhone-maker bezig is om een eigen 3D-wereld te ontwikkelen voor zijn aanstaande mixed reality-headset. De teksten in de vacatures doen denken aan het concept van de metaverse, een gedeelde virtuele wereld waarin mensen samenkomen.

Een van de vacatures is voor een software-ontwikkelaar met ervaring met visuele effecten voor 3D-omgevingen. Apple zou ook een aparte videodienst voor de bril willen bouwen met video’s die in 360 graden zijn te bekijken. "Je moet buiten de gebaande paden denken en moet ongelooflijk uitdagende en interessante problemen in de 3D-toepassingsruimte oplossen", schrijft Apple in een van de vacatures.

'Reality Pro'

Naar verluidt komt Apple volgend jaar met de eerste versie van de slimme bril die werkt met het nieuwe besturingssysteem realityOS. Als namen voor de bril heeft Apple onlangs al 'Reality Pro' en 'Reality One' geregistreerd. Ook werkt het bedrijf aan speciale mixed reality-versies van zijn eigen apps, zoals FaceTime en Kaarten.

De eerste versie van RealityOS wordt volgens Bloomberg momenteel afgerond. De eerste Apple-bril zou relatief duur worden, met een verwachte prijs van tussen 2000 en 3000 dollar. Het apparaat zou daarmee vooral gericht zijn op professionals. 

Apple-baas kritisch over metaverse

Apple toonde zich de afgelopen tijd kritisch over de term metaverse. In een interview met Bright zei hij weinig te zien in het concept van de metaverse zoals Facebook-moederbedrijf Meta die promoot. "Ik vind het altijd belangrijk dat mensen goed begrijpen wat iets is. En ik weet echt niet zeker of de gemiddelde persoon je kan vertellen wat de metaverse is."

Cook is wel enthousiast over de mogelijkheden voor zowel augmented reality als virtual reality, maar verwacht niet dat mensen lange tijd in een virtuele wereld actief willen zijn. "Ik denk niet dat je op die manier je hele leven wil leiden. VR is voor gezette periodes, maar geen manier om goed te communiceren", aldus Cook tegen Bright.