'Eerste Apple-bril in tweede kwartaal van 2023 te koop'
Apple Reality

'Eerste Apple-bril in tweede kwartaal van 2023 te koop'

07-06-2022 09:55 Laatste update: 15:40

Apple zou de presentatie van zijn eerste mixed reality-headset hebben uitgesteld tot januari. De bril zou enkele maanden na de onthulling op de markt moeten komen.

De ontwikkeling van de Apple-bril zou door de recente coronalockdowns in China vertraging hebben opgelopen, meldt de bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo. Dat zegt hij op de dag nadat Apple tijdens een grote presentatie op zijn jaarlijkse ontwikkelaarscongres WWDC niets vertelde over de mixed reality-headset. Meerdere Apple-leveranciers ondervinden productieproblemen door de coronamaatregelen in meerdere Chinese steden. 

Apple werkt al jaren aan de bril die virtual reality en augmented reality moet combineren, maar de komst van de headset is meermaals uitgesteld. Wel registreerde Apple onlangs het handelsmerk van RealityOS, het beoogde nieuwe besturingssysteem voor slimme brillen. Ook zou de headset onlangs al aan het bestuur van het bedrijf zijn gedemonstreerd.

Onthulling in januari

Apple wil de AR/VR-bril volgens Kuo tijdens een media-event in januari 2023 presenteren. Ook de eerste iPhone en de eerste iPad werden door Apple in de maand januari onthuld. Twee tot vier weken na de presentatie zouden ontwikkelaars een speciale toolkit ontvangen voor het bouwen van apps voor de bril. Een laatste prototype van de headset voordat de massaproductie kan starten zou in het derde kwartaal van dit jaar klaar moeten zijn, aldus Kuo.

De pre-orders zouden in het tweede kwartaal van 2023 van start kunnen gaan, waarna de bril volgens Kuo nog voor WWDC in juni 2023 in de winkels zou kunnen liggen.

VR-versies van Apple-apps

Intussen is Apple volgens Bloomberg en The New York Times al druk bezig met de ontwikkeling van nieuwe apps en content voor AR en VR. Zo werkt het bedrijf aan VR-versies van meerdere bestaande apps, zoals Maps, Notes en Calendar, meldde Bloomberg-journalist Mark Gurman. Volgens zijn bronnen komt er ook een VR-versie van FaceTime, die het gezicht van een persoon scant om bewegingen in een Memoji na te bootsen.

Ook werkt Apple aan een manier waarop de aanstaande Apple-headset het scherm van een Mac kan weergeven in 3D.

Bediening met gebaren  

Apple wil volgens Gurman dat apps voor de bril onder andere lichaamsbewegingen, handbewegingen en gebaren kunnen volgen. Daardoor zou de headset hands-free te bedienen zijn. Ook krijgen apps van derden toegang tot een virtueel toetsenbord en spraakassistent Siri. 

Wat de eerste Apple-headset gaat kosten, is nog niet duidelijk. Volgens geruchten kan de eerste editie van de headset nog vooral op professionals gericht zijn en daardoor een prijs van tussen 2000 en 3000 euro krijgen.

Waarom Apple aan een slimme bril werkt: