Trump strijdt in rechtbank door tegen Twitter-verbod
Hoger beroep over Twitterban

Trump strijdt in rechtbank door tegen Twitter-verbod

15-11-2022 10:21 Laatste update: 10:21

Ex-president Donald Trump probeert met een hoger beroep zijn permanente schorsing op Twitter ongedaan te maken. Zijn advocaten dienden de zaak in bij de rechtbank in San Francisco.

Trump werd van Twitter verbannen nadat zijn aanhangers op 6 januari 2021 het Capitool bestormden. Volgens Twitter was 'het risico van verder aanzetten tot geweld' te groot. In mei 2021 verwierp een rechter in San Francisco nog de claim van zijn advocaten dat het verbod in strijd was met de vrijheid van meningsuiting.

Schadevergoeding geëist

Volgens Trumps advocaten is de Twitterban ingegeven door 'openlijk partijdige censuur' en in strijd met het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet waarin onder meer de vrijheid van meningsuiting is vastgelegd. Ze eisen een schadevergoeding en dat het account van de oud-president onmiddellijk wordt hersteld.

Trump zei onlangs nog dat hij voorlopig niet zal terugkeren naar Twitter omdat hij op zijn eigen sociale netwerk Truth Social wil blijven. Een advocaat van Trump liet maandag weten dat 'hij het recht moet hebben om weer aan de slag te gaan' op Twitter.

Elon Musk

Sinds de overname door Elon Musk lijkt het overigens wel weer aannemelijk dat Trump binnenkort op Twitter mag terugkeren. De miljardair noemde de permanente verbanning van Trump eerder 'moreel verkeerd'. Maar het proces om te beoordelen of eerder verbannen personen terug kunnen keren, vergt volgens Musk nog meerdere weken. Twitter wil eerst een nieuwe adviesraad opzetten die zich over dit soort kwesties gaat buigen.

Trumps eigen platform

Trump had 88,7 miljoen volgers op Twitter. Op zijn eigen Twitter-kloon Truth Social zijn dat er maar 4 miljoen en dat platform kampt met financiële problemen. Zo zijn er nauwelijks adverteerders. Bovendien kan Trumps moederbedrijf nog niet beschikken over honderden miljoen dollars aan beloofde investeringen.

Trump Media maakte vorig jaar bekend te fuseren met een speciaal overnamebedrijf, of SPAC, genaamd Digital World Acquisition. Maar de fusie kan niet doorgaan doordat er federale onderzoeken lopen naar de deal, wegens mogelijke schending van de effectenwetgeving.

Luister ook de Bright Podcast: