Groei podcasts in Nederland zet door: ruim 5 miljoen downloads per week
Podcasts over nieuws populairst

Groei podcasts in Nederland zet door: ruim 5 miljoen downloads per week

16-11-2022 10:44 Laatste update: 17:16

Nederlanders hebben de afgelopen maanden opnieuw vaker naar podcasts geluisterd. Wekelijks worden de podcasts van grote Nederlandse mediabedrijven nu meer dan 5 miljoen keer gedownload.

Dat blijkt uit een nieuw rapport op basis van luisterdata van vijf grote Nederlandse uitgevers. Het aantal gedownloade podcasts per week was begin dit jaar nog zo'n 4,7 miljoen, maar is de afgelopen tijd ruim 5 miljoen per week. De Nederlandse podcastgebruiker downloadt gemiddeld 3,5 podcasts per week en luistert gemiddeld een half uur per podcast. 

Nieuws en sport

De categorie Nieuws is veruit de meest populaire categorie en was in het tweede kwartaal goed voor 42 procent van de downloads. Ook podcasts over 'mens en maatschappij' en sport waren populair. NRC Vandaag en De Dag waren de meest beluisterde podcasts in het eerste half jaar. BNR-podcast Boekestijn en De Wijk steeg in het tweede kwartaal naar de derde plek.

Apple Podcasts en Spotify

Nederlanders gebruiken vooral de apps van Spotify en Apple Podcasts om podcasts te luisteren. Beide apps hebben een marktaandeel van een kleine 30 procent.

Podcasts worden meestal beluisterd via een mobiel apparaat (93 procent), en weinig op computers (5 procent) en slimme speakers (2 procent).

Ochtendspits

Nederlanders downloaden podcasts het vaakst tijdens de ochtendspits tussen 7 en 9 uur, gevolgd door de avondspits tussen 16 en 19 uur. In het begin van de week worden meer podcasts gedownload dan in het weekend.

Voor het onderzoek zijn gegevens gebruikt van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), de FD Mediagroep, DPG Media, Talpa en NRC Media. De NPO heeft het grootste aantal podcasts: 547 in totaal, samen goed voor ruim 26 miljoen downloads in het tweede kwartaal. De FD Mediagroep en DPG Media volgen met beide ruim 10 miljoen downloads.

Podimo

Afgelopen zomer meldde onderzoeksbureau GfK ook al een grote toename van het aantal Nederlandse podcastluisteraars, mede door de start van de nieuwe podcastdienst Podimo.

Er was dit jaar volgens GfK een flinke opleving van het podcastgebruik onder jongeren: bijna de helft van de podcastluisteraars was in mei jonger dan 35 jaar.

Luister ook de Bright Podcast: