Russische Google-concurrent wil zich opsplitsen en weg uit Rusland
Zakelijke belangen beschermen

Russische Google-concurrent wil zich opsplitsen en weg uit Rusland

25-11-2022 11:47 Laatste update: 17:26

De Russische Google-concurrent Yandex wil zichzelf opsplitsen en zo zijn zakelijke belangen beschermen. Zo'n vertrek zou een klap zijn voor de anti-westerse tech-aspiraties van Poetin.

Het in Nederland gevestigde moederbedrijf van het Russische techbedrijf Yandex maakt de plannen voor een opsplitsing vandaag bekend.

Yandex wordt vaak omschreven als het 'Google van Rusland'. Naast een zoekmachine heeft Yandex in Rusland ook onder meer een populaire internetbrowser, maaltijd-bezorgdienst en taxi-dienst. Yandex zou die in Rusland populaire diensten binnen dat land willen verkopen, om vervolgens buiten Rusland verder te bouwen aan de toekomst. Dat meldde The New York Times al eerder vandaag.

Door opsplitsing wil bedrijf zijn belangen zo willen beschermen tegen de groeiende sancties tegen Rusland vanwege de aanval op Oekraïne. Die woorden gebruikt Yandex overigens zelf niet expliciet, het bedrijf spreekt van "het huidige geopolitieke klimaat" als aanleiding voor de beoogde opsluiting.

Poetins droom voor 'Russisch internet'

Yandex was al voor de start van de oorlog bezig zijn met ontwikkelingen als zelfrijdende auto's, kunstmatige intelligentie en clouddiensten. Die ontwikkeling is gestokt door de sancties tegen Rusland, want Yandex heeft dan toegang tot westerse markten en bedrijven nodig.

Een vertrek van Yandex zou een klap voor Poetins droom van een Russisch internet zijn. In 2019 werd die droom al wettelijk vastgelegd. Poetin wil het Russische internet zo nodig afsplitsen van het wereldwijde web. Russen zouden alleen nog onderling contact hebben, via sites en diensten van Russische makelij. Yandex is één van de belangrijkste leveranciers van zulke diensten.

Nog niet beklonken, wel belangrijke steun

Er zijn nog wel wat hordes te nemen voordat Yandex weg is. Het Kremlin moet toestemming geven voor zo'n vertrek en de aandeelhouders van Yandex akkoord gaan met een opsplitsing van het bedrijf. Op het Nederlandse hoofdkantoor wordt al rekening gehouden met vijftig tot honderd nieuwe banen, meldt de NOS.

Het plan zou wel gesteund worden door Aleksei Kudrin, een belangrijke accountant van de Russische overheid en een vertrouweling van Poetin. The New York Times verwacht dat Kudrin de plannen deze week met Poetin bespreekt. Kudrin zou vervolgens kunnen rekenen op een belangrijke rol binnen het bedrijf.

De aandelenprijs van Yandex is met 62 procent gedaald sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Duizenden werknemers van het bedrijf zijn Rusland al ontvlucht. De toenmalige topman van het bedrijf Tigran Khudaverdyan veroordeelde de Russische aanval in maart al, door het tegen de zin van het Kremlin op Facebook te omschrijven als "monsterlijke oorlog". Khudaverdyan moest aftreden in het kader van de Europese sancties tegen Rusland.