Getest: Nothing Ear (stick) is de leukste AirPods-concurrent

Vernoemd naar de lipstick en precies even handzaam – of niet.

Bright Review

Getest: Nothing Ear (stick) is de leukste AirPods-concurrent

29-11-2022 17:46 Laatste update: 17:46

Het jonge techmerk Nothing debuteerde vorig jaar met draadloze oordopjes, kwam daarna met zijn eerste smartphone en keert nu terug met oordoppen: de Nothing Ear (stick).

Nothing wil de tech-wereld opschudden met behoorlijk betaalbare gadgets. Dat begon aardig met de Nothing Ear (1)-oordoppen, later gevolgd door de Nothing Phone (1). De nieuwe Nothing Ear (stick) is de derde gadget van het bedrijf. Opnieuw oordopjes, maar een ander soort dan het eerste setje – al is goed te merken dat Nothing een hoop heeft geleerd.

Het (stick) in de titel slaat op het ontwerp van het oplaaddoosje. Cilindervormig, zoals lipstick. Net zo prettig of onprettig zit dat doosje dus in je broekzak. Het doosje is zoals alles van Nothing gemaakt van transparant plastic, met daar doorheen veel wit, details in zwart en rood en hier en daar wat binnenwerk zoals printplaatjes.

De oordoppen zelf zijn dit keer niet in-ear. Geen siliconen oortips dus: deze oordoppen passen je wel of niet, maar zijn 'one size fits most'. Met 4,4 gram per stuk zijn de oordopjes wel lekker licht. Actieve ruisonderdrukking ontbreekt, en daarmee staan deze oordoppen tot de Nothing Ear (1) zoals de reguliere AirPods tot de AirPods Pro.

Er zijn meer overeenkomsten tussen deze oordopjes en die van Apple. De bediening: je bestuurt de Nothing Ear (sticks) door in de steeltjes van de dopjes te knijpen, net als bij de AirPods. Dat werkt lekkerder dan tikken, en zorgt dat beide dopjes dezelfde functies hebben. Allebei play/pauze, vooruit en achteruit. Behalve volume aanpassen: dat is links ingedrukt houden voor zachter, en rechts voor harder. Dat is beter dan niks, maar de volumestapjes zijn redelijk klein.

Het doosje is leuk, maar niet per se handig qua vorm.

Goed geluid, met gewoonlijke grenzen

Het geluid van deze oordoppen is boven verwachting voor de prijs, zeker door het ontbreken van een in-ear-afsluiting. Dit soort open oordoppen hebben duidelijke voor- en nadelen. Je hoort je omgeving en eigen stem goed: fijn tijdens het bellen en bijvoorbeeld fietsend of hardlopend over straat.

De keerzijde, los van het ontbreken van active noise-cancellation, is het lekken van geluid. Vooral de lage tonen ontsnappen wat sneller bij dit type oordopjes, al heeft Nothing daar wel een soort oplossing voor. De functie 'Bass Lock' staat standaard aan en meet automatisch je oorkanaal en hoeveel bass er er weglekt. Dat wordt gecompenseerd door de bass harder te draaien. De resultaten verschillen per persoon: sommigen horen nauwelijks verschil omdat de dopjes bij hen strak genoeg zitten, anderen horen wel een sterkere bass.

Zelfs met die functie blijft het geluid van dit type oordoppen wat vlakker dan bij in-ear, laat staan bij koptelefoons. Dat is echter bij een directe vergelijking. Gebruik je deze dopjes als je enige oordopjes, dan klinken ze wel goed gebalanceerd. Tonen van hoog tot laag komen mooi uit en muziek klinkt helder en met genoeg pit. Met de Nothing-app kun je dat nog wat verder naar wens schaven, door bijvoorbeeld meer bass toe te voegen.

De oordopjes zijn licht en het gebruikte plastic voelt zacht aan.

Geen AirPods-killer, wel erg capabel

Het koppelen van deze Nothing-oordopjes moet via het bluetooth-menu, maar eenmaal gekoppeld is de verbinding bovengemiddeld snel gelegd. Nog voordat het doosje volledig is opengedraaid, zijn de oordopjes al verbonden met je telefoon of computer. Helaas zit er geen multipoint-ondersteuning in de dopjes, dus wisselen tussen apparaten doe je handmatig.

De accuduur van de dopjes komt op papier op totaal 29 uur – de dopjes houden het zelf tot 7 uur vol tot ze weer even in het doosje moeten. Het ronde doosje is alleen via usb-c oplaadbaar, niet draadloos zoals met de Nothing Ear (1)-dopjes.

Al met al zijn deze Nothing Ear (stick)-oordopjes een compromislozer geheel dan de dopjes van vorig jaar. Ze bevatten geen actieve ruisonderdrukking, maar zitten wel comfortabel. Ze klinken goed, de knijp-bediening werkt goed en de bijbehorende app is zo simpel als maar kan. Deze dopjes klinken beter dan veel vergelijkbare dopjes van deze prijs, zijn een stuk eigenzinniger ontworpen en steken net als hun voorgangers Apple redelijk succesvol naar de kroon.

Hoewel dit geen AirPod-killers zijn, toont Nothing opnieuw dat je behoorlijk fijne gadgets kan maken voor de helft van de prijs.

Nothing Ear (stick) kost 99 euro. Dat is ook de oude prijs van de Nothing Ear (1), die in prijs is verhoogd naar 149 euro.

Pluspunten:Minpunten:
  • Leuk design
  • Prima geluid
  • Zitten lekker
  • Fijne bediening
  • Snelle koppeling
  • Scherpe prijs
  • Geen noise-cancellation
  • One size fits most
  • Doosje redelijk krasgevoelig