Tientallen test-apen overleden

Musk hoopt menselijk brein binnen half jaar aan computer te koppelen

© Neuralink

elon musk neuralink brein hersenen implantaat aap apen
1 december 2022 om 12:14
Laatste update: 1 december 2022 om 12:19

Neuralink, een bedrijf van miljardair Elon Musk dat brein-implantaten ontwikkelt, wil zijn brein-computer-connectie binnen een half jaar op mensen gaan testen.

Naast bedrijven als Twitter, Tesla en SpaceX is Elon Musk ook topman van Neuralink. Deze startup probeert computers direct te verbinden met het brein, zodat de mens zijn denkvermogen op termijn kan 'upgraden'. Tot nu toe heeft het bedrijf die technologie alleen getest op apen, maar Musk zei tijdens een presentatie van Neuralink dat hij hoopt binnen een half jaar ook op mensen te testen. Musk zei ook dat hij ergens in de toekomst ook zelf een breinimplantaat zal nemen.

Apen en varkens

Bij de nieuwste demonstratie kon een aap via een implantaat een zin typen: 'welcome to the show and tell'. Tijdens de presentatie werd ook een varken op een loopband getoond. Naast apen gebruikt Neuralink ook varkens om zijn breinimplantaten te testen.

Zo'n breinimplantaat is volgens Musk kort door de bocht te omschrijven als 'het vervangen van een stuk van de schedel door een smartwatch'. Het implantaat wordt in een kwartier geplaatst, waarbij 64 'draden' in het brein worden ingebracht. Omdat de dragen erg klein zijn, wordt een speciaal afgestelde robot gebruikt om de implantaten in te brengen.

Kritiek op dodelijke dierproeven

Er is al langer kritiek op het gebruik van apen en varkens voor het testen van de implantaten. Van het Physicians Committee for Responsible Medicine bijvoorbeeld, een non-profitgroep die zich hard maakt op alternatieven voor dierproeven. De groep heeft tal van horrorverhalen verzameld over hoe de apen van Neuralink behandeld worden.

Er zouden gaatjes worden geboord in de schedels van de aapjes. Die zouden daardoor hersenbloedingen krijgen, ontstekingen, misselijkheid en paniek. Van de 23 test-apen die Neuralink heeft gebruikt, zouden er inmiddels zeker 15 zijn overleden als gevolg van de ingrepen.

Eerder dit jaar bevestigde Neuralink dat er inderdaad apen waren overleden bij dierproeven, maar die zouden niet mishandeld zijn. Het Physicians Committee for Responsible Medicine stelt dat Musk geen enkel bewijs heeft getoond dat hij dichter bij menselijke proeven is.

Alternatief: niet-invasieve implantaten

Musk heeft eerder ook al gesproken over tests op mensen. Eerst in 2020 al, daarna begin dit jaar en nu wordt het dus op z'n vroegst 2023. Neuralink zegt inmiddels wel alle benodigde aanvragen te hebben gedaan bij de Amerikaanse medische toezichthouder.

Het Physicians Committee for Responsible Medicine pleit voor niet-invasieve breinbesturing. De startup Inner Cosmos probeert bijvoorbeeld depressies te behandelen met zulke implantaten, die op de schedel worden aangebracht en niet in de hersenen zoals bij Neuralink.

Luister ook onze wekelijkse tech-podcast: