Google vecht boete van 4 miljard aan bij hoogste EU-rechter
'Machtsmisbruik' met Android

Google vecht boete van 4 miljard aan bij hoogste EU-rechter

01-12-2022 15:54 Laatste update: 16:08

Google stapt naar de hoogste Europese rechter om een miljardenboete van de Europese Commissie over machtsmisbruik met Android aan te vechten.

Google kreeg in 2018 een boete wegens het illegaal beperken van de concurrentie op smartphones die met zijn Android-systeem werken. Het techbedrijf maakte daarvoor verboden afspraken met fabrikanten en telecomprovider, stelde de Europese Commissie. 

Bij een beroep bij de op één na hoogste Europese rechter werd de aanvankelijke boete van ruim 4,3 miljard euro in september iets verlaagd, naar 4,1 miljard euro. Maar de geldstraf was voor het grootste deel terecht opgelegd, oordeelde het Gerecht van de EU.

Google is het daar nog altijd niet mee eens en vindt dat er op 'bepaalde vlakken juridische verheldering nodig is'. Het bedrijf stapt daarom naar het hoogste Europese gerechtshof. "Android heeft voor meer keuzevrijheid gezorgd, niet minder, en ondersteunt duizenden succesvolle bedrijven", stelt Google.

Google Play Store

Android is een open besturingssysteem, dat door Google wordt ontwikkeld maar door iedereen gratis gebruikt mag worden. De EU-boete gaat over het addertje onder het gras. Makers van Android-smartphones moeten apps als Chrome, Google Maps en Google Zoeken namelijk standaard meeleveren, als zij ook de Google Play Store willen meeleveren.

Zonder de Google-appwinkel is een Android-toestel veel minder waard. Dat is te zien aan de ineenstorting van het marktaandeel van Huawei. Dat Chinese bedrijf mag sinds 2019 geen zaken met Amerikaanse bedrijven meer doen. Huawei kwam met een eigen Android-versie, zonder Play Store maar met een eigen appwinkel. De verkoop van Huawei-toestellen in het westen stortte echter volledig in.

8 miljard aan boetes voor Google

De Europese Commissie gaf Google de afgelopen jaren in totaal al 8 miljard euro aan boetes wegens machtsmisbruik. Zo moest Google bijna 1,5 miljard euro betalen omdat het bedrijf zijn eigen advertentiedienst AdSense zou voortrekken ten opzichte van concurrerende advertentieverkopers. Ook daartegen ging Google in beroep.

De Europese Commissie wil al jaren een vuist maken tegen de grote techreuzen en hun mogelijk marktverstorende gedrag. Dat was echter ingewikkeld, mede vanwege verouderde wetgeving. Eerder dit jaar werd Europa het eens over twee grote nieuwe pakketten met wetten die de techbedrijven moeten beteugelen.

Over de EU-regels voor techreuzen: