Apple weer terug als 'grootste adverteerder' op Twitter
Anderen blijven nog weg

Apple weer terug als 'grootste adverteerder' op Twitter

05-12-2022 15:53 Laatste update: 15:53

Apple is weer 'volledig terug' als adverteerder op Twitter en is meteen ook de grootste. Maar de reclame-inkomsten van Twitter vallen verder tegen, ondanks een normaal zo lucratief WK voetbal.

Twitter-eigenaar Elon Musk klaagde een week geleden nog over Apple, dat volgens de miljardair voorstander zou zijn van censuur door niet op Twitter te adverteren – Twitter is volgens Musk dé plek voor vrijheid van meningsuiting. Apple-topman Tim Cook nodigde Musk uit op het hoofdkantoor van Apple, en haalde de kou uit de lucht met een volgens Musk 'goed gesprek'.

Inmiddels heeft Apple zijn reclame-activiteiten volgens Musk "volledig hervat". Dat zei Musk in een Twitter Spaces-livegesprek, meldt onder meer Bloomberg. Tijdens dat gesprek met ruim 90.000 luisteraars sprak Musk het publiek ruim twee uur toe over van alles. Apple gold begin dit jaar nog als de grootste adverteerder op Twitter, toen goed voor 4 procent van de totale reclame-inkomsten van het bedrijf. Inmiddels zou Apple volgens Musk weer de grootste adverteerder zijn.

'Reclame-inkomsten 80 procent lager'

Musk bedankt via een tweet ook andere bedrijven die weer op Twitter zijn gaan adverteren. Toch zou dat lang niet iedereen zijn, ondanks de bovengemiddeld hoge gebruikscijfers van Twitter dankzij het WK voetbal. In de week dat het WK begon, lagen de reclame-inkomsten voor de VS 80 procent achter op de interne verwachtingen, meldt The New York Times.

Intern worden ook de doelen daarom steeds naar beneden bijgesteld. Was de omzet in de laatste drie maanden van 2021 nog 1,6 miljard dollar, is het doel voor het huidige kwartaal bijgesteld van 1,4 miljard naar 1,3 miljard en nu 1,1 miljard.

Musk heeft al meermaals gewaarschuwd voor de economisch zwakke positie van Twitter. Hij betaalde naar eigen zeggen eigenlijk te veel voor het bedrijf, dat als gevolg van die hoge kosten ook meer schuld dan ooit meedraagt. Op termijn hoopt Musk het bedrijf weer te verkopen, of opnieuw naar de beurs te brengen.