Duurtest Volkswagen ID.5: de kennismaking
Bright Duurtest week 1

Duurtest Volkswagen ID.5: de kennismaking

12 december 2022 om 08:22
Laatste update: 12 december 2022 om 08:58

Bright-autotester Rutger rijdt deze maand in de Volkswagen ID.5: een elektrische SUV, met een aflopende daklijn. Deze week: de eerste kennismaking. Of is het een tweede?

Rutger Middendorp test elke maand een auto voor Bright. Kijk ook zijn video's.

Door allerlei redenen hebben we nog niet eerder een Volkswagen ID voor een volle maand in onze duurtest gehad. We reden een dagje met een ID.3. Een week met een ID.4 en een dag met een ID.Buzz. We hebben dus al geproefd aan de interface en de rij-eigenschappen, maar nog niet kunnen wennen. 

Infotainmentsysteem

Dat is het hele doel van deze vier weken met de ID.5. Want praktisch elke autojournalist beklaagd zich over de interface van deze auto. Het infotainmentsysteem is te sloom, de touchknoppen op het stuur geven te weinig feedback en de knoppen voor de verwarming zijn ’s nachts niet verlicht. Die kritiek valt alle ID’s van Volkswagen ten deel.

Maar is dat na een weekje nog steeds irritant? Of na twee? Of heb je dan de ideale setting voor de verwarming gevonden, swipe je moeiteloos naar een volgende track en weet je om de quirks heen te werken? Dat gaan we uitvogelen. 

Aflopende daklijn

De ID.5 is een zogenaamde coupé-SUV: een SUV met een aflopende daklijn. Er schijnen mensen te zijn die dat mooier en sportiever vinden. Het is in ieder geval ietsje minder praktisch, want je bagageruimte neemt wat af. Maar in de praktijk heb je daar niet veel last van.

Veel concurrentie

De ID.5 is er in Nederland alleen in luxe versies. De Pro die wij rijden en de sportieve vierwielaangedreven GTX. Prijzen beginnen bij 58.000 euro en dat betekent dat er hele serieuze concurrentie is. Van Hyundai en Kia met hun vergelijkbare SUV’s. Maar ook van Tesla met de Model Y. Nissan met de Ariya. Ford met de Mustang Mach E. Mercedes met de EQB. En je kunt nog wel even doorgaan. 

De komende weken vogelen we uit of er goed te leven valt met de ID.5 en of de bediening de dealbreaker is die het op het eerste oog lijkt. 

Rutger Middendorp test sinds 2010 auto's voor Bright. Volg ook ons YouTube-kanaal.

Luister ook:

Eerste indruk: Volkswagen ID.Buzz