Achterhoeks brommermerk Brekr komt met een elektrische fatbike
E-bike met dikke banden

Achterhoeks brommermerk Brekr komt met een elektrische fatbike

14-12-2022 17:15 Laatste update: 15-12-2022 09:30

De Nederlandse brommerfabrikant Brekr komt ook met een elektrische fatbike. Deze e-bikes met dikke banden werden de laatste jaren steeds populairder in Nederland.

Kijk onze eerste indruk:

De nieuwe Brekr Model F lijkt qua design op de elektrische brommer, de Model B, die het bedrijf in 2020 op de markt bracht. Het design omschrijft de Achterhoekse startup als 'retro-futuristisch minimalisme'.

Opvallend aan de nieuwe fatbike is de 22 inch wielmaat. Fatbikes hebben standaard 20 inch wielen, maar Brekr wil een volwassen uiterlijk geven aan zijn fatbike en introduceert daarom de nieuwe wielmaat van 22 inch. "We verwachten daarmee niet alleen het design te verbeteren maar ook de rijeigenschappen en het comfort. Grotere wielen werken oneffenheden op straat makkelijker weg", zegt Brekr-medeoprichter Niels Willems. Het bedrijf uit Doetinchem heeft hiervoor een nieuwe velg en band ontwikkeld.

Zadel

Als eerste fatbike-fabrikant integreert Brekr ook de zadelhoogte-instelling in het frame. Het zadel kan in drie hoogtes worden ingesteld, van 80 tot 90 centimeter. "Op bijna alle type fietsen kun je de hoogte van het zadel instellen. Vreemd genoeg kon dat bij fatbikes nog niet, los van sommige verhogers die je tussen frame en zadel monteert", aldus Jasper Hagedoorn, medeoprichter van Brekr.

Wisselbare framekappen, automatisch schakelen

De Model F verschijnt in tien kleuren en kan worden gespoten of voorzien van een eigen design. Consumenten kunnen zelf eenvoudig de framekappen wisselen. Brekr kiest voor een riemaandrijving en een HUB-motor met twee ingebouwde versnellingen, wat de noodzaak tot onderhoud en reparaties aanzienlijk moet verkleinen.

De e-bike schakelt automatisch als de snelheid toeneemt en heeft een uitneembare accu, verkrijgbaar in twee capaciteiten (540 en 720Wh). De fatbike kan 25 km/u, harder is op de Nederlandse weg niet toegestaan voor dit type e-bike.

De Brekr Model F is in de zomer van 2023 leverbaar en kost 2750 euro. 

Fatbikes

Fatbikes zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden en de vraag naar de e-bikes met dikke banden neemt de komende tijd vermoedelijk toe, vanwege de nieuwe helmplicht voor snorfietsen. Vanaf 1 januari 2023 is een helm op een snorfiets verplicht, zoals al langer bij bromfietsen het geval is. 

Vorig jaar kreeg Brekr een nieuwe investering van anderhalf miljoen euro, bedoeld voor uitbreiding naar andere Europese landen. De Model B-brommer, die 4949 euro kost, werd eerst in Nederland, België en Duitsland op de markt gebracht. Vanaf 2025 mogen in Nederland alleen nog elektrische varianten van bromfietsen worden verkocht.