© Prisma AI

App Store vol met AI-foto-apps na succes van Lensa AI

Afbeeldingen die door Lensa zijn gegenereerd.

Kunstmatige intelligentie

App Store vol met AI-foto-apps na succes van Lensa AI

13-12-2022 16:04 Laatste update: 14-12-2022 17:50

Apps die foto's met kunstmatige intelligentie (AI) bewerken zijn erg populair. Eerst werd Lensa AI een hit, maar nu scoren ook concurrerende apps goed in de App Store.

Lensa AI is de populairste iPhone-app van het moment. De app maakt met kunstmatige intelligentie kunstzinnige profielfoto's. Gebruikers betalen een paar euro, uploaden wat selfies en even later rollen er profielfoto's in allerlei stijlen uit de app. Gebruikers worden omgetoverd tot astronaut, cowboy, fantasy-figuur en nog veel meer.

In de eerste elf dagen van december werd Lensa AI wereldwijd 12,6 miljoen keer geïnstalleerd, zegt analysebedrijf Sensor Tower tegen TechCrunch. Lensa is daarmee 600 procent populairder dan in de periode direct daarvoor: eind november werd de app 1,8 miljoen keer geïnstalleerd. Lensa AI staat in Nederland op de eerste plaats in de App Store, in de VS en in veel Europese landen ook.

Groot aanbod wijst op populariteit

Vergelijkbare AI-foto-apps scoren ook goed. De app Dawn – AI Avatars staat in Nederland op de derde plaats, net als in de VS. En ook AI Art valt op, met een zesde plaats in Nederland en derde plaats in de VS. De hoge score van deze nieuwkomers is opvallend in een top-lijst die verder vooral bestaat uit gevestigde namen zoals Videoland, Microsoft Authenticator en Teams en de app van Google.

In de VS waren 8 van de 100 populairste apps deze maand AI-foto-apps, stelt Sensor Tower. En het zijn er nog veel meer als er alleen gekeken wordt naar de categorie waar veel van zulke apps onder vallen: Grafisch en ontwerp. Die lijsten staan wereldwijd vol met AI-apps. In de Google Play Store scoort Lensa ook hoog, maar lijkt de interesse vooralsnog niet zo groot als op de iPhone. 

Stable Diffusion

Vooral de hoeveelheid functionerende AI-apps in de App Store is opvallend. Het gebeurt wel vaker dat appmakers proberen mee te liften op het succes van een bepaalde app. Maar veel van de hoog scorende apps doen iets vergelijkbaars als het populaire Lensa AI – hoewel niet zeker is dat al die apps inderdaad met kunstmatige intelligentie werken, en specifiek met de technologie Stable Diffusion. De populariteit lijkt vooral te wijzen op een definitieve doorbraak van laagdrempelige toepassingen met kunstmatige intelligentie.

Luister ook: