Twitter stopt met nieuwsbriefdienst die het overnam van Nederlanders
Betaalde nieuwsbrieven

Twitter stopt met nieuwsbriefdienst die het overnam van Nederlanders

14-12-2022 20:01 Laatste update: 22:57

Twitter trekt komende maand de stekker uit zijn dienst Revue voor het versturen van e-mailnieuwsbrieven. Twitter nam Revue begin 2021 over van een Nederlands bedrijf.

Twitter stopt op 18 januari met de nieuwsbriefdienst. Op die datum wordt Revue afgesloten en worden de gegevens verwijderd. "Dit was een moeilijke beslissing omdat we weten dat Revue een gepassioneerde gebruikersgroep heeft", schrijft de Nederlandse Twitter-medewerker Martijn de Kuijper, medeoprichter van Revue. 

Het stopzetten van de dienst is volgens hem 'niet specifiek te danken aan de nieuwe eigenaar', waarmee hij doelt op Elon Musk. Twitter werd eind oktober door Musk overgenomen voor 44 miljard dollar. De miljardair heeft sindsdien veel bezuinigingen en veranderingen doorgevoerd. Ook werd de helft van het personeel ontslagen. Kuijper laat Bright weten dat hij voorlopig bij Twitter blijft werken aan een optie om langere tweets te plaatsen.

Betaalde abonnementen

Revue werd begin 2021 overgenomen door Twitter omdat de berichtendienst brood zag in het aanbieden van betaalde e-mailnieuwsbrieven. Populaire Twitter-gebruikers konden geld verdienen door aan hun volgers een abonnement op een nieuwsbrief te verkopen en Twitter verdiende daar aan mee.

Twitter kocht het Utrechtse Revue in januari 2021 voor een onbekend bedrag. Het bedrijf werd acht jaar geleden opgericht.

Veel langere tweets

Kuijper is nu bij Twitter betrokken bij de ontwikkeling van langere tweets dan de huidige limiet van 280 tekens. Twitter wil volgens Musk binnenkort berichten met tot wel 4000 tekens mogelijk maken.

Musk zei vorige week ook open te staan voor een overname van Substack, een grote concurrent van Revue. Met Substack kunnen gebruikers zich eveneens tegen betaling abonneren op nieuwsbrieven.

Onlangs trok Facebook-moederbedrijf Meta de stekker uit zijn nieuwsbriefplatform Bulletin.

Luister ook: