Muziek streamen

T-Mobile stopt met Datavrije Muziek na jarenlange bezwaren ACM

16 december 2022 om 10:25
Laatste update: 16 december 2022 om 10:25

T-Mobile stopt per 31 maart 2023 met de optie Datavrije Muziek, waarbij muziekstreaming niet van de databundel af gaat. Zo'n uitzondering mag niet. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil al jaren dat T-Mobile ermee stopt.

De onenigheid tussen de ACM en T-Mobile duurt al sinds 2016, toen T-Mobile begon met de gratis streamingoptie. De ACM stelde toen meteen al dat de optie illegaal is: volgens de wet mogen providers bepaald internetverkeer niet voortrekken. Maar de wet was niet eenduidig genoeg, en dus kon T-Mobile de optie toch blijven aanbieden.

Het Europese Hof van Justitie verduidelijkte in september vorig jaar dat zogenoemde zerorating-diensten niet zijn toegestaan onder de Europese Open Internet Verordening. T-Mobile moet dus alle verbruikte data van de bundel van gebruikers aftrekken, ook muziek. Vorig jaar stopte T-Mobile daarom al met het aanbieden van de Datavrije Muziek-optie aan nieuwe klanten.

Bestaande klanten binnenkort afgesloten

Sommige bestaande klanten van T-Mobile konden sinds de Europese uitspraak nog steeds gebruikmaken van Datavrije Muziek. Dat stopt nu dus per 31 maart 2023, heeft T-Mobile aan de ACM beloofd.

Die extra tijd geeft T-Mobile de tijd om de bestaande klanten in te lichten en de optie uit te faseren. Eigenlijk had T-Mobile tot eind volgend jaar de tijd willen hebben om met de optie te stoppen, maar dat vond de ACM te lang.

Als T-Mobile niet op tijd is het met uitfaseren van Datavrije Muziek, kan de ACM een boete opleggen van maximaal 900.000 euro of tien procent van de jaaromzet.

Luister ook onze podcast: