Smart home is hot: 8 op 10 Nederlanders hebben slimme apparaten
Smart Home

Smart home is hot: 8 op 10 Nederlanders hebben slimme apparaten

16-12-2022 12:20 Laatste update: 20-12-2022 23:52

Ruim 8 op de 10 Nederlanders heeft thuis één of meerdere slimme apparaten. De verkoop van smart home-gadgets is hard gegroeid. Zo is het bezit van slimme huishoudelijke apparaten, slimme verlichting en beveiligingssystemen in twee jaar tijd ongeveer verdubbeld.

Dat meldt het CBS vandaag. Van de ondervraagden heeft 83 procent minstens één slim apparaat in huis. Zes op de tien heeft een smart-tv en 55 procent heeft een slimme meter voor gas, water en elektriciteit die op afstand of via een app is af te lezen. 

Bijna 4 op de 10 Nederlanders gebruiken een slimme assistent, zoals Google Home, Apple Siri en Amazon Alexa via een app of een slimme speaker. Ongeveer een kwart heeft een slimme thermostaat.

Robotstofzuiger en slimme lampen

Het gebruik van slimme huishoudelijke apparaten is in twee jaar tijd meer dan verdubbeld: van 6 procent in 2020 naar 15 procent nu. Het gaat dan bijvoorbeeld om een met internet verbonden koelkast, koffiezetapparaat, robotstofzuiger of robotgrasmaaier.

Ook bijna een kwart van de mensen heeft een apparaat voor slim wonen (23 procent), waaronder slimme lampen en stekkers, of een slim beveiligingsproduct (22 procent), zoals slimme bewakingscamera's of rookmelders. Beide categorieën zijn bijna verdubbeld de afgelopen twee jaar.

Smartwatch populair

Ruim de helft van de Nederlanders bezit één of meerdere slimme accessoires, zoals een smartwatch, fitnesstracker, sieraden of een draadloze koptelefoon. Dat gold twee jaar geleden nog maar voor 17 procent.

Ook gebruiken 12 procent van de mensen slimme gezondheidsapparaten, zoals een bloeddrukmeter, tandenborstel of weegschaal die met internet zijn verbonden. Ook het aantal bezitters van een auto met een ingebouwde internetverbinding steeg flink: van 10 procent in 2020 naar 17 procent dit jaar.

Problemen

Een op de vijf Nederlanders ervaart problemen bij gebruik van slimme apparaten, zoals bij het installeren of het koppelen van apparaten. Een kleine groep mensen (5 procent) kampte met beveiligings- of privacyproblemen door een hack of doordat data zonder toestemming werden gedeeld. 

Veel van de mensen die thuis geen slimme apparaten gebruiken zeggen daar 'geen behoefte' aan te hebben. Ook worden zorgen over privacy en beveiliging elk door een kwart genoemd als redenen om slimme apparaten links te laten liggen.

Luister ook:

Kijk meer van onze video's over smart home.