Elektrische auto's

'Tesla zet weer het mes in personeelsbestand'

21 december 2022 om 20:35
Laatste update: 21 december 2022 om 20:44

Tesla zou een nieuwe ontslagronde voorbereiden. De ontslagen zullen in het eerste kwartaal vallen, meldt de site Electrek op basis van bronnen rond het bedrijf. De fabrikant kondigde ook een vacaturestop aan.

Tesla heeft meerdere afdelingen volgens Electrek laten weten dat ze in het eerste kwartaal van 2023 medewerkers moeten ontslaan. De nieuwe vacaturestop is volgens Electrek opvallend omdat Tesla voor zijn fabrieken in Duitsland en de VS nog duizenden werknemers nodig heeft. 

In juni ontsloeg Tesla ook al zo'n 10 procent van het personeel. Topman Elon Musk noemde toen als reden dat hij een 'slecht gevoel over de economie' had.

Last van inflatie en concurrentie

Mede door de hoge inflatie is de vraag naar de elektrische auto's van Tesla lager dan verwacht. Het bedrijf heeft ook last van de toegenomen concurrentie. Traditionele autofabrikanten brengen steeds meer elektrische auto's op de markt.

Ook is er meer concurrentie van nieuwe merken, zoals Lucid, BYD en Nio. Verder zijn er de coronaperikelen in China, wat een belangrijke markt voor Tesla is.

Tesla-beleggers balen van Musk

De beurskoers van Tesla is dit jaar meer dan gehalveerd. Deze week stelden analisten hun koersdoelen voor Tesla verder omlaag bij.

Sommige Tesla-beleggers balen er stevig van dat Musk heel veel tijd besteedt aan Twitter, dat hij eind oktober voor 44 miljard dollar overnam. Hij financierde dat onder meer door verkoop van Tesla-aandelen. Leo KoGuan, een van de grootste individuele Tesla-aandeelhouders, schreef dat 'Elon Tesla in de steek had gelaten'.

"Tesla presteert beter dan ooit!" tweette Musk naar aanleiding van kritiek van een aandeelhouder. "We hebben geen controle over de Federal Reserve. Dat is het echte probleem." Musk vindt dat de Amerikaanse centrale bank met renteverhogingen om de inflatie te bestrijden de economie om zeep helpt.

Een andere grote aandeelhouder, Ross Gerber, vindt Musk 'ongeschikt om Twitter te leiden'. De miljardair moet volgens hem zich nu focussen op het herstellen van de schade die hij de afgelopen tijd aan het merk Tesla heeft toegebracht. Musk wil aftreden als CEO bij Twitter zodra er een opvolger is gevonden.

Review: Tesla Model Y

Luister ook: