bereal app sociale media nederland bright 25
Bright 25 van 2022

Bright 25: dé app van 2022 zette het alledaagse leven centraal

29 december 2022 om 14:49
Laatste update: 29 december 2022 om 15:36

Met de Bright 25 blikken we terug op het tech-jaar. Op nummer 12 staat de app BeReal, dat als alternatief voor de gemaaktheid van Instagram en TikTok een plek op veel telefoons veroverde.

Eén keer per dag op een onverwacht moment een foto maken van jezelf en je omgeving. Dat is de simpele omzet van BeReal, maar het bleek in deze tijden van socialmedia-moeheid een schot in de roos.

BeReal groeide uit tot het alternatief voor sociale media als Instagram en TikTok, waar uiterlijk vertoon en viral filmpjes de boventoon voeren. In plaats van gekunstelde nepperigheid zien gebruikers op BeReal het alledaagse leven van hun vrienden. En dat zonder fotofilters en andere bewerkingen. Ook heeft de app geen reclames en geen volgersaantallen. 

2 minuten de tijd

BeReal stuurt gebruikers een melding dat ze twee minuten de tijd hebben om een foto te maken van wat ze op dat moment aan het doen zijn. De app maakt daarbij tegelijk een foto met de camera aan de voor- en de achterkant van de telefoon. Gebruikers krijgen maar één poging om hun post te verwijderen en een nieuwe te maken. 

De app werd eind 2019 al gelanceerd door twee Fransmannen, maar de grote doorbraak kwam dit jaar. De generatie die opgroeide met smartphones en sociale media omarmde de app massaal. Na de omstreden veranderingen bij Instagram, dat steeds meer TikTok wil nadoen, groeide het gebruik nog sneller. In augustus waren er zo'n 74 miljoen BeReal-gebruikers. Ook in Nederland is de app populair, vooral onder jongeren.

Luister ook:

Het leven van anderen

Met het succes van BeReal keert sociale media weer terug naar de kern: zien wat je vrienden aan het doen zijn. Foto’s zijn optioneel wel publiek te delen, waarna ze in het Ontdek-onderdeel kunnen verschijnen, maar anderen kunnen dan niet reageren. De interactie is op BeReal voorbehouden aan vrienden onder elkaar. "BeReal maakt je niet beroemd", zeiden de makers.

Bovenal biedt BeReal gebruikers één geruststellende gedachte: het leven van anderen is meestal ook niet zo spannend. 

Luister onze top 10 van tech-jaar 2022: