Nieuwe autochip doet veel tegelijk: 'Kan auto's goedkoper maken'
Techbeurs CES 2023

Nieuwe autochip doet veel tegelijk: 'Kan auto's goedkoper maken'

04-01-2023 14:24 Laatste update: 14:26

Chipreus Qualcomm heeft op de techbeurs CES een nieuwe chip voor auto's aangekondigd. De chip kan zowel systemen voor rijassistentie en autonoom rijden als infotainmentsystemen aan.

De nieuwe autochip Snapdragon Ride Flex SoC moet er volgens Qualcomm voor zorgen dat er een stuk minder aparte chips in auto's nodig zijn. Daardoor zouden de kosten omlaag kunnen en wordt de ontwikkeltijd van nieuwe auto's korter, zegt IT-hoofd Nakul Duggal van Qualcomm. "We maken het makkelijker en goedkoper voor autofabrikanten."

Volgens Duggal zijn er minder onderdelen nodig en minder werkgeheugen. Automerken zijn de nieuwe Qualcomm-chip al aan het testen. De chip is vanaf begin 2024 leverbaar. 

Autofabrikanten hadden sinds de coronapandemie veel last van de wereldwijde chiptekorten, waardoor ze maandenlang veel minder auto's konden produceren.

Rijhulpsystemen en infotainment

De nieuwe chip is volgens Qualcomm in te zetten voor infotainmentsystemen die 3D-navigatie-instructies en spraakbediening bedienen, voor rijhulpsystemen, waaronder adaptive cruise control, parkeerhulp en lane keeping assist, en voor nieuwe zelfrijdende functies. "De functies kunnen naast elkaar werken op één chipset."

Qualcomm is bekend van zijn chips voor smartphones, maar het Amerikaanse bedrijf bouwde recent zijn activiteiten op autogebied uit. De chipreus heeft nu meerdere automerken als klant, goed voor een omzet van 30 miljard dollar. De nieuwe 4 nm-chips in de Snapdragon Ride-lijn worden vanaf 2025 in productieauto's verwacht.

Nvidia en Foxconn gaan samenwerken

Door de opmars van elektrische auto’s en de uitbreidingen van rijhulpsystemen hebben meer chipmakers zich de laatste jaren op auto’s gestort, waaronder Nvidia. Dat bedrijf maakte op de CES bekend een samenwerking aan te gaan met de Taiwanese techgigant Foxconn op het gebied van autonoom rijden. Foxconn produceert sinds kort ook elektrische auto's voor automerken.

Volgens Nvidia helpen zijn chips, die onder andere informatie van sensoren in real-time verwerken, Foxconn bij het ontwikkelen van zelfrijdende voertuigen. Foxconn maakt al de elektrische auto’s voor Lordstown Motors en heeft een contract om een nieuwe stekkerauto voor Fisker te maken. Het Taiwanese bedrijf is vooral bekend als de grootste producent van iPhones voor Apple. 

Kijk ook: is deze zonne-auto te mooi om waar te zijn?

Luister ook de Bright Podcast: