Sony: tekorten PlayStation 5 nu echt voorbij
Techbeurs CES 2023

Sony: tekorten PlayStation 5 nu echt voorbij

05-01-2023 06:16 Laatste update: 20:34

De slechte verkrijgbaarheid van de PlayStation 5 is ruim twee jaar na het verschijnen van de spelcomputer nu echt voorbij. Dat heeft fabrikant Sony bekendgemaakt.

"Iedereen die een PlayStation 5 wil kopen, heeft het vanaf nu veel makkelijker om er eentje te vinden in winkels over de hele wereld", zei Sony-baas Jim Ryan tijdens de techbeurs CES in Las Vegas.

Sony heeft inmiddels meer dan 30 miljoen PS5's verkocht, vijf miljoen meer dan het Japanse bedrijf in november meldde.

Chiptekorten

De PlayStation 5 kwam in november 2020 op de markt, maar Sony had veel last van de wereldwijde chiptekorten die waren ontstaan tijdens de coronapandemie. Pas vanaf augustus 2022 werd de spelcomputer iets beter verkrijgbaar. De meeste chiptekorten zijn inmiddels opgelost.

Tijdens de presentatie op de CES bedankte Ryan de PlayStation-fans voor hun 'geduld en steun' de afgelopen twee jaar. "We hadden te maken met een ongekende vraag terwijl we kampten met wereldwijde uitdagingen."

Productie verhoogd

Recent bleek uit verkoopcijfers al dat de PS5 veel vaker werd verkocht dan een jaar eerder. Dat gold overigens ook voor concurrent Xbox Series X/S. Sony verhoogde in november ook de productie van de PS5 om te profiteren van de verkoop rond de feestdagen.

Voor de PS5 verschijnt op 22 februari een nieuwe VR-bril de PS VR2, die 600 euro kost.

Controller voor spelers met beperking

Sony toonde op de CES ook een prototype van een nieuwe PS5-controller, die is ontwikkeld in samenwerking met organisaties voor gamers met een beperking. De controller, die Project Leonardo heet, kan plat liggen waardoor gebruikers hem niet vast hoeven te houden. Alle knoppen zijn instelbaar. De prijs is nog niet bekend.

Concurrent Xbox heeft al langer een speciale controller voor spelers met een lichamelijke beperking.

Luister ook: