PlayStation 5 en Xbox Series X/S veel vaker verkocht nu chiptekorten afnemen
Bijna 50 procent meer

PlayStation 5 en Xbox Series X/S veel vaker verkocht nu chiptekorten afnemen

13-12-2022 10:46 Laatste update: 14-12-2022 17:50

De verkopen van de PlayStation 5 en Xbox Series X/S zijn flink hoger dan een jaar geleden. De spelcomputers beginnen twee jaar na de release beter verkrijgbaar te worden nu de wereldwijde chiptekorten afnemen.

In november van dit jaar werden er in Europa 49 procent meer PlayStation 5's verkocht dan een jaar geleden, meldt GamesIndustry.biz op basis van marktonderzoeker GSD. Voor de Xbox Series X/S lagen de verkopen 22 procent hoger dan een jaar geleden. Toch was de Nintendo Switch ook afgelopen maand de marktleider, met dubbel zoveel verkochte exemplaren dan de PlayStation 5.

In totaal werden er in Europa een kleine 700.000 spelcomputers verkocht, 21 procent minder dan een jaar geleden. Ook dat ligt weer voornamelijk aan de Nintendo Switch: een jaar geleden verscheen het vernieuwde oled-model waardoor de verkopen stegen.

PS5 wereldwijd beter verkrijgbaar

De betere verkrijgbaarheid van de PlayStation 5 is wereldwijd te zien, meldt Bloomberg op basis van marktonderzoeker NPD Group. In de VS werden er in november 45 procent meer PS5's verkocht dan een jaar eerder. En in thuisland Japan is de PS5 ook steeds vaker gewoon verkrijgbaar in de winkel. Bij tweedehands opkopers is de PS5 ondertussen steeds minder waard, terwijl er de afgelopen jaren flink aan de PS5-doorverkoop werd verdiend.

Zowel de PlayStation 5 als Xbox Series X/S verschenen in november 2020, tijdens de hoogtijdagen van de coronapandemie. Veel chipfabrieken waren gesloten of draaiden niet op volle kracht. De tekorten die daardoor ontstonden, waren de afgelopen twee jaar duidelijk te merken. Zowel de PS5 als Xbox Series X waren lange tijd zeer moeilijk te krijgen, en nooit op voorraad. Daar lijkt nu dus eindelijk verandering in te komen.

Sony zei begin november al dat de PS5-tekorten afnamen. Er worden nu meer PS5's gemaakt dan eerder gepland, om te profiteren van de feestdagen.

God of War populairste game

In Europa werden er in november 18,1 miljoen games verkocht, dat is 18 procent minder dan een jaar geleden. De verkopen van games zaten tijdens de pandemie enorm in de lift. De meest verkochte game in Europa was in november God of War Ragnarök voor de PS4 en PS5, stelt GSD. In de eerste drie weken zou de game 62 procent meer verkocht zijn dan zijn voorganger, maar exacte cijfers worden niet genoemd. Wel de verdeling: 69 procent van de verkochte exemplaren was voor de PS5, de rest voor de PS4.

Het zou echter kunnen dat de nieuwe Pokémon-games Violet en Scarlet beter verkocht zijn. Qua winkelverkopen lopen die games achter op God of War, maar Nintendo deelt zijn digitale verkoopcijfers niet. Bij elkaar opgeteld komen de verkopen van Pokémon daarom vermoedelijk hoger uit dan God of War Ragnarök.

Call of Duty Modern Warfare 2 verscheen al in oktober, maar verkoopt nog steeds sterk. De game zou na een maand in de winkel al populairder zijn dan voorganger Call of Duty: Vanguard na een jaar. De nieuwste FIFA-game FIFA 23 was daarentegen juist minder populair dan zijn voorganger.

Luister ook de Bright Podcast: