Techbeurs 2023

Dit mondkapje laat je bellen zonder dat omstanders je horen

mondkapje dempen gesprek bellen praten niet horen skyted ces 2023
9 januari 2023 om 13:01
Laatste update: 9 januari 2023 om 17:05

Met een nieuw mondmasker kun je bellen zonder dat mensen om je heen horen wat je zegt. Ook kan het mondkapje tijdens je gesprek omgevingslawaai wegfilteren.

Voor mensen die regelmatig op drukke openbare plekken, zoals de trein of het vliegveld, willen bellen of videovergaderen, denkt de startup Skyted een oplossing te hebben.

Het bedrijf ontwikkelt een mondmasker dat met onder andere ingebouwde microfoons en een speciaal materiaal ervoor zorgt dat mensen om je heen niet kunnen meeluisteren met wat je zegt. Ook hebben de mensen aan de andere kant van de lijn minder last van het omgevingsgeluid, doordat het masker dit deels wegfiltert.

Niet afluisteren en collega's minder storen

Het Franse bedrijf denkt dat het masker handig is voor zakelijke gesprekken in het openbaar vervoer of andere ruimtes met veel mensen, zodat omstanders geen gevoelige zaken kunnen afluisteren. Ook kan het van pas komen op werkplekken om collega’s niet te storen en bij nachtelijke game-sessies om huisgenoten niet te wekken. 

Het masker absorbeert 80 procent van het stemgeluid en de interne microfoon blokkeert ook omgevingslawaai. Normaal ademen is door het mondkapje mogelijk, stelt Skyted. "De luchtstroom kan zonder beperkingen in en uit het masker bewegen." Het masker, dat 220 gram weegt, is te koppelen via bluetooth aan smartphones en andere apparaten. 

Metamateriaal

Skyted-oprichter Stephane Hersen werkte eerder bij Airbus. Hij presenteerde een prototype van het masker afgelopen week tijdens de techbeurs CES in Las Vegas. "Omdat we uit de luchtvaartindustrie komen is het logisch om een akoestische absorber afkomstig uit de ruimtevaart te gebruiken. Ons masker is gemaakt van metamateriaal, een akoestische voering die oorspronkelijk is ontwikkeld om het lawaai van straalmotoren te dempen." De prijs is nog niet bekend.

Kijk ook: meer innovaties van techbeurs CES 2023.

Luister ook: