© Imagine China Fotograaf Yan Daming

Tesla verlaagt prijzen: Model 3 en Model Y fors goedkoper

Een Tesla Model 3.

Tot 12 duizend euro verschil

Tesla verlaagt prijzen: Model 3 en Model Y fors goedkoper

13-01-2023 12:13 Laatste update: 13:38

Tesla heeft de prijzen van zijn Model 3 en Model Y in Nederland met duizenden euro's verlaagd. Daardoor komt de Model 3 voortaan in aanmerking voor een aankoopsubsidie.

Tesla heeft veel prijzen van zijn auto’s in Europa en de VS verlaagd, tot wel 20 procent. De prijsverlagingen volgen nadat de fabrikant onlangs het verwachte aantal leveringen van auto's niet had gehaald. Vorige week verlaagde Tesla de prijzen ook al in China en enkele Aziatische landen. 

Topman Elon Musk zei onlangs al dat het vooruitzicht van een recessie en hogere rentetarieven zouden kunnen leiden tot prijsverlagingen. Daarmee hoopt Tesla de vraag naar zijn elektrische auto's op gang te houden. De afgelopen twee jaar was in Europa de vraag naar de Tesla-auto’s groter dan het aanbod, maar daar dreigde verandering in te komen. De 'stabielere kosteninflatie' is ook een factor bij de prijsverlagingen, zegt een Duitse Tesla-woordvoerder tegen Reuters.

Model 3 nu met subsidie

De Tesla Model 3 is er nu in Nederland vanaf 44.990 euro, een verlaging van 7000 euro. Omdat de auto onder de 45.000 euro kost, komt hij in aanmerking voor de aanschafsubsidie van 2950 euro.

De Tesla Model Y komt met de nieuwe vanafprijs van 46.990 nog net niet in aanmerking voor de aanschafsubsidie. De grootste prijsdaling is er bij de Model Y Long Range, die 12 duizend euro goedkoper is geworden. De uitvoering kostte voorheen 65.990 euro en dat is nu 53.990 euro.

Boze klanten

Sommige klanten die onlangs een Tesla hadden gekocht klaagden op webfora dat hun auto's door de prijsverlagingen een lagere tweedehandswaarde zouden hebben. "Dit geeft je zeker het gevoel dat je gewoon veel te veel hebt betaald", schreef een gebruiker van het Tesla Drivers and Friends-forum.

Na de prijsverlagingen in China vorige week protesteerden auto-eigenaren bij Tesla's bezorgcentra en riepen ze op tot compensatie.

In 2022 daalde de beurskoers van Tesla met zo'n 65 procent, mede door zorgen over het gedrag van Musk rond de Twitter-overname.

Review: Tesla Model Y

Luister ook de Bright Podcast: