Apple onthult nieuwe MacBook Pro's met M2 Pro- en M2 Max-chips
En een nieuwe Mac mini

Apple onthult nieuwe MacBook Pro's met M2 Pro- en M2 Max-chips

17-01-2023 14:31 Laatste update: 14:44

Apple heeft de nieuwste versies van de MacBook Pro onthuld. Uiterlijk zijn de laptops gelijk aan de modellen van eind 2021, intern zijn ze geüpdate naar de snellere M2 Pro- en M2 Max-chips. Ook komt Apple met een nieuwe Mac mini, eveneens met M2-chips.

De MacBook Pro's hebben een 14- of 16-inch miniLED-scherm met een beeldverversing van 120Hz. Opnieuw hebben de laptops bovenaan de schermrand een inkeping voor sensoren en de selfiecamera, net zoals veel iPhones.

Nieuw is de chip: de MacBook Pro is er nu met de M2-chip, de nieuwste computerchip van Apple-makelij. De basisversie van die chip zit al in de vernieuwde MacBook Air van vorig jaar, deze nieuwe MacBook Pro's worden geleverd met de snellere Pro- en Max-versies van de M2-chip.

Sneller, vooral op grafisch gebied

De M2 Pro en M2 Max zijn opnieuw sneller dan hun voorganger, stelt Apple. Vooral op grafisch gebied zouden de chips sneller zijn. Zo is de M2 Pro 40 procent sneller dan de M1 Pro bij beeldverwerking in Photoshop, en 80 procent sneller dan de Intel Core i9 van de vorige generatie. Bij het compileren van programmeercode in Xcode is de M2 Pro volgens Apple tot 25 procent sneller dan de M1 Pro.

De chips zijn ook voorzien van een Neural Engine met 16 kernen, voor taken voor kunstmatige intelligentie (AI). Dat onderdeel kan 15,8 biljoen bewerkingen per seconde kan uitvoeren en is tot 40 procent sneller dan de vorige generatie. De nieuwe chips zijn ook geschikt voor nog grotere hoeveelheden werkgeheugen: tot 96GB. De M1 Pro en Max hebben dezelfde grafische chip, met 38 kernen en 30 procent snellere prestaties dan de M1 Max.

De MacBook Pro is ook weer voorzien van een MagSafe-aansluiting. Dan is het laadsnoer magnetisch bevestigd, zodat het losschiet als er iemand over het snoer struikelt. De MacBook Pro's zijn verder voorzien van een Touch ID-vingerafdrukscanner in het toetsenbord, een SDXC-kaartlezer, HDMI-poort en drie Thunderbolt 4/USB-C-aansluitingen.

De MacBook Pro is vanaf vandaag te bestellen en wordt geleverd vanaf morgen geleverd. Het 14-inch model start bij 2449 euro, het 16-inch exemplaar is er vanaf 3049 euro. De duurste uitvoering van de 16 inch MacBook Pro met 96GB werkgeheugen en 8TB opslagruimte kost 7649 euro.

Mac mini met M2 en M2 Pro

Apple heeft ook een vernieuwde versie van de Mac mini onthuld, de kleinste Mac-computer zonder eigen scherm. De nieuwe Mac mini is leverbaar met M2 en M2 Pro-chip, en zal afhankelijk van die chip vergelijkbaar presteren als de MacBook Air of nieuwe MacBook Pro.

De Mac mini met M2-chip is er vanaf 719 euro, het M2 Pro-model begint bij 1569 euro. Bij de Mac mini is keuze uit maximaal 32GB werkgeheugen. Ook de Mac mini is vanaf vandaag te bestellen en vanaf morgen leverbaar.

Luister ook onze podcast: