© Onleaks

'Vouwtelefoon is lichtpuntje van ingestorte smartphonemarkt'

Render van de uitgelekte 'Google Pixel Fold'.

Opvouwbare smartphones

'Vouwtelefoon is lichtpuntje van ingestorte smartphonemarkt'

17-01-2023 14:25 Laatste update: 17:47

De verkoop van smartphones met opvouwbare schermen gaat dit jaar flink toenemen, voorspellen marktonderzoekers. Meerdere fabrikanten komen binnenkort met nieuwe vouwtelefoons. Het segment vormt een uitzondering op de kwakkelende telefoonmarkt.

De markt van opvouwbare smartphones wordt al jaren gedomineerd door Samsung. De Zuid-Koreaanse fabrikant is met zijn Galaxy Z Fold en Z Flip marktleider in het segment met een aandeel van 82 procent. Vorig jaar kreeg de Zuid-Koreaanse fabrikant wel wat meer concurrentie, bijvoorbeeld van Motorola met de nieuwe opvouwbare Razr.

Dit jaar brengen ook Chinese telefoonmerken, zoals Xiaomi, Oppo, Honor en Vivo, meerdere nieuwe vouwtelefoons op de markt.

Grote groei verwacht

De verkoop van vouwtelefoons zal door het grotere aanbod in 2023 met 44 procent groeien, verwacht marktonderzoeker Trendforce. In 2022 werden er 12,8 miljoen opvouwbare smartphones verscheept, dit jaar stijgt dat aantal volgens Trendforce naar ruim 18,5 miljoen. 

Marktonderzoeker Counterpoint verwacht op zijn beurt bij de vouwtelefoons een stijging van 52 procent dit jaar. Daarmee groeit dit telefoonsegment nog flink, terwijl de totale smartphonemarkt de afgelopen maanden hard onderuit is gegaan

Google Pixel Fold

Ook Google zou dit najaar met zijn eerste vouwtelefoon willen komen. Die Pixel Fold zou lijken op de Galaxy Z Fold Samsung, waarbij het scherm dichtvouwt als een boekje. Samsung zou ook de leverancier zijn van de schermen voor de Google-vouwtelefoon, die pas in het najaar zou verschijnen.

Counterpoint-analist Jene Park verwacht rond de foldables een 'zware strijd' tussen de telefoonmerken. "Chinese fabrikanten gaan hun vouwtelefoons nu ook verkopen in West-Europa, terwijl Samsung zijn vouwtelefoons in China aan de man brengt." Apple zou voorlopig nog geen opvouwbare iPhone introduceren. "Het bedrijf neemt zijn tijd", aldus Park.

Vouw minder zichtbaar in scherm

Behalve door de toegenomen concurrentie kunnen de prijzen van vouwtelefoons gaan dalen doordat bepaalde belangrijke onderdelen goedkoper worden om te produceren. Zo zouden de scharnieren die voor de vouwbare schermen nodig zijn volgens Trendforce steeds betaalbaarder worden. Ook bij de productie van de buigbare oled-schermen worden er verbeteringen verwacht. 

De vraag is of Samsung zijn u-vormige scharnier, dat voor een lichte groef in het scherm zorgt, zal blijven gebruiken. Mogelijk stapt Samsung voor zijn vijfde generatie foldables over naar een verbeterde scharniertechniek. Met een scharnier met het 'waterdruppel'-ontwerp, dat Motorola en Oppo al gebruiken in hun vouwtelefoons, kan het scherm iets buigen in de scharnierruimte. Het resultaat is dat de vouwrand in het scherm minder zichtbaar is. De verwachting is dat Samsung zijn Galaxy Z Fold 5 en Flip 5 in augustus introduceert.

Luister ook onze vooruitblik:

Nieuwe vouwtelefoons: Samsung vs Motorola