microsoft ontslaat medewerkers ontslag personeel ontslagen
Nieuwe ontslaggolf bij Big Tech

Microsoft gaat 10.000 banen schrappen

18 januari om 15:12
Laatste update: 18 januari om 18:28

In navolging van andere grote techbedrijven gaat ook Microsoft duizenden medewerkers ontslaan. Volgens Microsoft verdwijnen er 10.000 banen, een kleine 5 procent van het personeelsbestand van ruim 220.000 mensen.

Microsoft-ceo Satya Nadella zegt dat het bedrijf zijn personeelsbestand 'met 10.000 banen zal verkleinen'. Sommige medewerkers worden vandaag al op de hoogte gebracht. Alle medewerkers die hun baan kwijtraken horen dat voor eind maart.

Volgens Nadella zijn de bezuinigingen nodig door de sombere economische vooruitzichten en de oplopende inflatie, waardoor klanten voorzichtiger zijn geworden. Tijdens de coronapandemie was er juist meer vraag naar de diensten en producten van Microsoft. "We zien nu dat klanten hun digitale uitgaven optimaliseren om meer te doen met minder", aldus de Microsoft-topman.

"We gaan nu door een fase waarin de vraag normaliseert", zei Nadella bij het World Economic Forum (WEF). Microsoft waarschuwde al in oktober dat zijn cloudactiviteiten minder goed lopen dan in de afgelopen jaren. Bovendien heeft het bedrijf last gehad van de sterke dollar.

Wel vacatures bij 'strategische gebieden'

Microsoft blijft volgens Nadella dit jaar wel nieuwe medewerkers aannemen op 'belangrijke strategische gebieden'.

Of en hoeveel ontslagen er bij de Nederlandse tak van het bedrijf vallen, is nog niet duidelijk. Voor de reorganisatie neemt Microsoft een last van 1,2 miljard dollar. Microsoft maakt volgende week zijn financiële resultaten bekend. 

'Vorig jaar 150.000 techbanen geschrapt'

Meerdere grote techbedrijven hebben de afgelopen maanden het mes gezet in hun personeelsbestand. Zo kondigde Amazon aan 18.000 banen te schrappen en ontsloeg Facebook-moederbedrijf Meta 11.000 medewerkers. Bij Cisco, Salesforce en de Chinese gadgetfabrikant Xiaomi vonden eveneens grote ontslagrondes plaats. Ook stuurde Elon Musk al meer dan de helft van het personeel van Twitter de laan uit.

Vorig jaar ontsloegen techbedrijven meer dan 150.000 medewerkers, blijkt uit data van Layoffs.fyi afkomstig van ruim duizend bedrijven. Dit jaar staat de teller al op ruim 26.000 geschrapte banen. In 2021 meldde de verzamelsite 15.000 ontslagen bij techbedrijven en in 2020 waren het er ruim 80.000.

Luister ook de Bright Podcast: