Chinese gadgetgigant

Grote ontslagronde bij Xiaomi: opnieuw een techreus in zwaar weer

xiaomi smartphone china smart home
20 december 2022 om 09:43
Laatste update: 20 december 2022 om 09:43

De Chinese techfabrikant Xiaomi schrapt bij een grote ontslagronde duizenden banen. Het bedrijf heeft veel last van sterk gedaalde verkoop van smartphones.

Dat meldt de Hongkongse krant South China Morning Post. Chinese sociale media zijn volgens de krant 'overspoeld' met berichten van Xiaomi-werknemers die hun baan zijn kwijtgeraakt. De meeste ontslagen vielen bij de bedrijfstakken die zich richten op smartphones en online-diensten.

Xiaomi, een van de grootste fabrikanten van smartphones en andere gadgets, had in september ruim 35 duizend werknemers, van wie 32 duizend in China. Een woordvoerder van Xiaomi zegt tegenover de Hongkongse krant dat het concern een 'routinematige personeelsoptimalisatie en organisatorische stroomlijning' heeft doorgevoerd en stelt dat dit 'minder dan 10 procent van het personeel' treft.

In China worden ontslagrondes vaak uitgevoerd onder het mom van 'bedrijfsoptimalisatie' om controle door toezichthouders te ontlopen. Het Chinese mediakanaal Jemian meldde echter dat Xiaomi's personeelsbestand met 15 procent zal krimpen. 

Verkoop smartphones stort in

Xiaomi heeft dit jaar steeds meer last van de ingezakte vraag naar smartphones. Het bedrijf ondervond ook hinder van de coronamaatregelen in China. 

De omzet en winst van het bedrijf daalden de afgelopen kwartalen fors. In het afgelopen kwartaal nam de omzet met bijna 10 procent af vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De omzet uit smartphones, die zo'n 60 procent van de totale omzet van Xiaomi uitmaken, daalde met 11 procent op jaarbasis. Het nieuws volgt een week na de onthulling van de nieuwe Xiaomi 13-smartphones. 

Nummer 3 na Samsung en Apple

Wereldwijd is Xiaomi de nummer drie op de smartphonemarkt, achter Samsung en Apple. Het bedrijf had als doel om in 2024 het nummer 1 telefoonmerk te worden.

Afgelopen zomer bleek al dat Xiaomi meer marktaandeel kwijtraakte dan de andere grote merken. In China heeft het bedrijf steeds meer concurrentie van andere Chinese merken, zoals Honor en Vivo. Daardoor is Xiaomi in het thuisland nog maar het vijfde smartphonemerk, met een marktaandeel van 13 procent. 

Bovendien heeft Xiaomi net als andere Chinese merken last van een recente maatregel van India, dat Chinese fabrikanten verbiedt om in het land apparaten goedkoper dan 150 dollar te verkopen.  

Meer ontslagrondes bij techreuzen

Meerdere grote techbedrijven hebben de afgelopen weken het mes gezet in hun personeelsbestand. Zo voerde Amazon naar verluidt de grootste ontslagronde uit de geschiedenis van het bedrijf door, waarbij 10.000 mensen hun baan kwijtraakten. 

Facebook-moederbedrijf Meta ontsloeg onlangs elfduizend medewerkers, zo'n 13 procent van het totaalaantal werknemers. Ook stuurde Elon Musk ongeveer de helft van het personeel van Twitter de laan uit.

Luister ook onze podcast:

Zo werd Xiaomi groot: