Ontslaggolf in de techwereld

Google-moederbedrijf schrapt 12.000 banen

20 januari 2023 om 11:09
Laatste update: 23 januari 2023 om 14:38

Google-moederbedrijf Alphabet schrapt wereldwijd 12.000 banen, zo'n 6 procent van het personeelsbestand. Het is de volgende techreus in korte tijd die een grote ontslagronde aankondigt.

Alphabet-topman Sundar Pichai maakte de ontslagronde bekend in een e-mail aan het personeel. Er verdwijnen banen in het hele bedrijf. "Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor de beslissingen die ons hier hebben geleid", schrijft Pichai.

Hij wijst erop dat het bedrijf de afgelopen twee jaar een 'enorme groei' kende, waarbij er mensen zijn aangenomen 'voor een andere economische realiteit dan die waarmee we nu worden geconfronteerd'.

Alphabet zei afgelopen najaar al last te hebben van tragere groei doordat adverteerders voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven. Ook zou de cloudtak van Google achterblijven op concurrenten als Microsoft en Amazon. 

Kunstmatige intelligentie

Alphabet moet zijn 'talent en kapitaal' volgens Pichai de komende tijd richten op de 'hoogste prioriteiten'. Hij ziet voor het bedrijf veel kansen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), waar het veel in heeft geïnvesteerd. Op het gebied van AI heeft Google echter ook steeds meer concurrentie, onder meer van Microsoft.

"We bereiden ons voor om een aantal geheel nieuwe ervaringen voor gebruikers, ontwikkelaars en bedrijven te delen. We hebben een substantiële kans met AI in al onze producten", aldus Pichai.

Gamedienst gestopt, laptop geannuleerd

Beleggers drongen er afgelopen najaar bij het bedrijf al op aan om de uitgaven te beteugelen. Het personeelsbestand van Alphabet groeide sinds 2017 met 20 procent per jaar.

Google nam de afgelopen maanden al een aantal maatregelen om kosten te besparen. Zo stopte het met gamedienst Stadia en werd een nieuwe Pixelbook-laptop geschrapt. Hoeveel banen er in Nederland verdwijnen, is nog niet duidelijk.

Al 55.000 ontslagen dit jaar

Meerdere grote techbedrijven hebben de afgelopen maanden het mes gezet in hun personeelsbestand. Microsoft kondigde deze week aan 10.000 banen te schrappen. Bij Amazon verdwenen er al 18.000 banen en Facebook-moederbedrijf Meta ontsloeg 11.000 medewerkers. Ook bij Cisco, Salesforce en de Chinese gadgetfabrikant Xiaomi vonden grote ontslagrondes plaats. Bovendien stuurde Elon Musk al meer dan de helft van het personeel van Twitter de laan uit.

Vorig jaar ontsloegen techbedrijven meer dan 150.000 medewerkers, blijkt uit data van Layoffs.fyi afkomstig van ruim duizend bedrijven. Dit jaar staat de teller na drie weken al op 55.000 ontslagen. Over heel 2021 waren dat er maar zo'n 15.000 en in 2020 ruim 80.000.

Luister onze vooruitblik op techjaar 2023: