San Francisco is 'klaar' met tests robottaxi's: te veel ongelukken
Zelfrijdende auto's

San Francisco is 'klaar' met tests robottaxi's: te veel ongelukken

30-01-2023 18:19 Laatste update: 18:58

In San Francisco, het technologisch epicentrum van de VS, worden al een paar jaar zelfrijdende auto's getest op de openbare weg. Maar het stadsbestuur wil dat nu aan banden leggen vanwege alle ongelukken met de robottaxi's.

Techbedrijven beloven al ruim tien jaar dat zelfrijdende auto's gaan doorbreken. Vooral de robottaxi is zo'n belofte en die is ook al in een verder gevorderd stadium dan de telkens uitgestelde zelfrijdende optie van Tesla. In en rond de Californische stad San Francisco rijden immers al echte robottaxi's, vaak zelfs zonder testchauffeur achter het stuur.

In de praktijk leveren die auto's allerlei overlast op, klaagt de gemeente San Francisco volgens NBC News. Er ontstaan verkeersongelukken, maar ook staan de auto's soms zonder reden midden op de weg stil. Daar hebben het openbaar vervoer en de brandweer bijvoorbeeld last van, stelt het stadsbestuur. De wagens blijken in de praktijk vaak slecht voorbereid op afwijkende situaties, en blokkeren bijvoorbeeld een brandslang die over de weg ligt.

'Ongebreidelde toestemming onredelijk'

In een brief aan de staat Californië roept San Francisco op tot het staken van de uitbreidingsplannen van Cruise en Google-zusterbedrijf Waymo, de marktleiders op het gebied van zelfrijdende auto's. Die twee bedrijven zijn al het verst gevorderd met hun technologie en strijden om de titel van eerste 24-uurs robottaxidienst van de VS.

Cruise mag op bepaalde tijden al geld vragen voor het vervoeren van passagiers, Waymo moet die toestemming nog krijgen maar mag mensen al wel gratis zonder chauffeur rondrijden.

Ambtenaren van de verkeersdienst van San Francisco noemen een uitbreiding van de beide bedrijven "onredelijk". De stad roept op tot een "beperkte uitrol" van robottaxi's, in plaats van "onbeperkte toezeggingen".

Waymo spreekt in een reactie van een normale gang van zaken. "Dit soort brieven horen bij het regulerend proces, en we hebben een gezonde dialoog met het stadsbestuur", aldus Waymo. Het bedrijf kan volgende week op de klacht van San Francisco reageren.

De zelfrijdende taxi's van het Google-bedrijf rijden behalve in San Francisco ook rond in en om Phoenix in de staat Arizona.

Zelfrijdende auto? Nog even geduld aub:

Luister ook: