© Tapbots

twitter apps derden sociale media
Einde van een tijdperk

Twitter verbiedt alle apps die op zijn eigen app lijken

20 januari om 11:41
Laatste update: 20 januari om 12:31

Twitter heeft in zijn regels nu officieel alle apps verboden die in vorm of functie lijken op de officiële app van de dienst. Er zijn tal van zulke apps, die nu niet meer werken.

Twitter sneed een week geleden opeens de toegang af van zulke Twitter-apps van derden. Het bedrijf verklaarde later dat het slechts regels handhaafde die al lang in zijn voorwaarden stonden. Dat blijkt niet helemaal waar: Twitter heeft zijn voorwaarden op 19 januari aangepast, om zulke Twitter-apps van derden totaal te verbieden.

Een vergelijking van de oude en nieuwe voorwaarden toont de toevoeging van één enkele zin. De nieuwe regel stelt nu dat niemand de systemen van Twitter mag gebruiken om een "vervangende of vergelijkbare" dienst of product te maken. Wie die regel overtreedt, krijgt geen toegang meer tot de API van Twitter: de technische achterkant.

Populaire apps noodgedwongen weg

In de praktijk betekent de nieuwe regel dat alleen de officiële Twitter-app is toegestaan voor een volledige Twitter-ervaring met het lezen en schrijven van tweets. Er zijn wel uitzonderingen voor Twitter-apps met een specifiek doel, zoals bijvoorbeeld apps waarmee bedrijven automatisch tweets laten plaatsen als ze een artikel op een website zetten, of apps waarmee een tweet kan worden ingepland.

De nieuwe stap betekent het einde voor tal van grote en kleine Twitter-apps. Zoals voor Twitterrific, in 2007 de eerste Twitter-app voor de desktop en daarna één van de eerste voor smartphones. De makers hebben de app na al die jaren uit de App Store teruggetrokken, en vragen gebruikers hun geld niet terug te eisen – "dat zou verwoestend zijn voor een klein bedrijf als het onze".

De maker van de populaire Android-app Talon stelt ook deze door de nieuwe regels niet meer zal werken. Dat geldt ook voor andere populaire apps, zoals Tweetbot. Onder meer gebruikers met een beperking betreuren de beslissing van Twitter, omdat apps als Twitterrific betere ondersteuning boden voor bijvoorbeeld blinden en slechtzienden dan de officiële app.

Reden laat zich raden

Twitter heeft bij gebrek aan een communicatie-afdeling geen officiële toelichting gegeven op de nieuwe regel. Er is wel een sterk vermoeden: Twitter heeft geld nodig en verdient dat via advertenties. Die reclame was niet te zien in veel van de apps van derden.

Eigenaar Elon Musk, zeer actief op Twitter en normaal een spreekbuis van het bedrijf, heeft tot nu toe nog geen enkel bericht aan de situatie gewijd. Wel werd de afgelopen dagen bekend dat de financiële prestaties van Twitter er niet goed uitzien, terwijl Musk aan het eind van deze maand de eerste enorme sommen aan rente moet betalen voor zijn banklening op Twitter: ruim 1 miljard dollar.