Twitter onder Musk

'Omzet Twitter ingestort na overname door Musk'

19 januari om 08:15
Laatste update: 19 januari om 09:37

De omzet van Twitter zou in het afgelopen kwartaal met zo'n 35 procent zijn gedaald tot ruim 1 miljard dollar. Honderden grote adverteerders hebben het platform de rug toegekeerd sinds de overname door miljardair Elon Musk.

Dat schrijft The Information op basis van een gelekte interne presentatie van Twitters verkoop- en marketingchef Chris Riedy. Twitter rekent volgens Riedy in het huidige kwartaal op 732 miljoen dollar aan inkomsten. Dat zou een afname van 39 procent zijn vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar. Twitter heeft niet gereageerd: Elon Musk heeft de communicatieafdeling wegbezuinigd.

Volgens Riedy stonden de inkomsten van Twitter vóór de overname van Musk eind oktober nog op '98 procent van de eigen prognoses'. Na de overname voor 44 miljard ontsloeg Musk meer dan de helft van het personeel en voerde hij tal van bezuinigingen en omstreden beleidsveranderingen door. Eerder deze week bleek dat het haatzaaien op Twitter fors is toegenomen sinds Musk aan het roer staat.

Grote adverteerders weg

Doordat Twitter de berichten op het platform minder streng controleert, vrezen adverteerders dat hun reclames rond schadelijke of omstreden uitingen komen te staan. Daardoor kopen tal van grote bedrijven minder of helemaal geen advertenties meer in.

Eerder deze week zei een andere Twitter-topman, Siddharth Rao, al dat de dagelijkse omzet van het bedrijf met 40 procent was gedaald vergeleken met een jaar eerder. Ruim 500 van de belangrijkste adverteerders hebben volgens Rao hun uitgaven stopgezet sinds de Musk-overname. 

Advertenties zijn de belangrijkste inkomstenbron van Twitter. Musk probeert met de abonneedienst Twitter Blue wel een nieuwe geldstroom aan te boren. Ook zijn er plannen om gebruikersnamen te gaan veilen.

Huurachterstand en opvolger

Musk is intussen nog altijd op zoek naar een opvolger voor zijn positie als CEO bij Twitter. Hij waarschuwde onlangs al dat Twitter op de huidige manier 'hard op weg was naar een faillissement'.

Het bedrijf heeft inmiddels meerdere betalingen opgeschorst, waardoor het onder andere een torenhoge huurachterstand heeft bij zijn kantoor in San Francisco. Het bedrijf veilde deze week het meubilair van het kantoor in San Francisco. Een beeld van Twitters logo werd voor 100.000 dollar gekocht en voor een neonbord werd 40.000 dollar betaald.

 

In de problemen door rentebetalingen

Twitter komt mogelijk eind deze maand al in de problemen door rentebetalingen over leningen die Musk heeft afgesloten op Twitter te kopen. Om de overname te betalen is geld geleend met Twitter zelf als onderpand. Daardoor moet Twitter alleen al aan rente nu jaarlijks rond de 1 miljard dollar betalen, een bedrag dat in het verleden nooit door Twitter is verdiend.

Luister ook: