E-bikes City

VanMoof S5 en A5

VanMoof S5 en A5 beste e-bike stad city elektrische fiets review koopgids advies
16 januari 2023 om 16:10
Laatste update: 20 januari 2023 om 17:28

De VanMoof S5 en A5 zijn strakker dan hun voorgangers, beter geschikt voor fietsers van elk formaat en voorzien van een aantal prettige vernieuwingen.

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.

VanMoof is in korte tijd geëvolueerd van kleine fietsenmaker uit Amsterdam tot wereldmerk. Dat leverde wat groeipijnen op: wij waren net als veel mensen erg te spreken over de VanMoof S3 en X3, maar ze hadden wel te kampen met problemen. Die kwetsbaarheid zou met de VanMoof S5 en A5 opgelost moeten zijn, zegt het Nederlandse bedrijf. Maar er is meer dat deze fietsen nog aantrekkelijker maakt.

Ten eerste is dat de A5. Waar de S5 een vrijwel directe opvolger van de S3 is, is de A5 een heel ander soort fiets dan de X3. Een kleinere fiets, met dit keer ook een lagere instap. Verder net zo strak ontworpen als de A5, en geschikt voor fietste van 1,55 meter tot 2 meter. De S5 rijdt het fijnst voor mensen vanaf 1,65 meter, tot 2,10 meter. De frames zijn fraai, strak maar met zichtbare lasnaden maar mooi weggewerkte kabels. Ze zijn er in je lievelingskleur, zolang dat lichtgrijs is.

De beste verbetering van deze nieuwe VanMoofs is wat ons betreft de toevoeging van een krachtsensor. Die sensor voelt hoe hard je trapt, en past daar de ondersteuning op aan. Zo voelt een e-bike veel natuurlijker, en niet alsof je met je voeten de gashendel van een brommer bedient. Je schiet niet vooruit, maar krijgt bij hoge én lage snelheid een duwtje in de rug. Zo kan je ook makkelijk samen fietsen met mensen zonder e-bike.

Een leuke extra van VanMoof is de toevoeging van dynamisch schakelen. Voorgaande modellen schakelden al automatisch, maar bij deze fietsen houden sensoren rekening met hoe en waar je rijdt. Rij je bijvoorbeeld bergop, dan wacht de fiets even met opschakelen zodat je soepel blijft rijden. En handmatig schakelen kan nu ook makkelijk, met twee nieuwe knopjes op het stuur.

Dat stuur heeft ook twee nieuwe ringen, die de batterij en snelheid aangeven. Niet in precieze cijfers, maar door als het ware voller of leger te lopen. Dat werkt lekker in de praktijk: te zien in de zon, zonder je hoofd naar beneden te hoeven draaien. En informatie grofweg krijgen in plaats van in precieze cijfers is ook goed genoeg: als je accu bijna leeg is, kleurt het licht rood.

Verder heeft het stuur nu een SP Connect-aansluiting, zodat je je telefoon met een geschikt hoesje stevig kan vastmaken. Opladen kan ook, via de usb-aansluiting op het stuur. En gelukkig zit het boost-knopje ook nog steeds op het stuur. Druk erop, en je krijgt even een extra duwtje in de rug: heerlijk om mensen mee in te halen.

De S5 heeft een 487 Wh-accu die goed is voor een bereik van 60 kilometer op volle ondersteuning of tot 150 kilometer op economy mode. De A5 heeft een iets kleinere 463 Wh-accu, en een iets kleiner bereik van respectievelijk 55 of 140 kilometer, afhankelijk van de ondersteuning. Binnenkort volgt een extern oplaadbare Click-On-batterij, die het bereik vergroot. Die accu is ook binnen op te laden, in tegenstelling tot de ingebouwde accu van de fietsen zelf.

De VanMoof S5 en de VanMoof A5 kosten allebei 2998 euro. Ze zijn er ook als abonnement, voor 114 euro per maand. Er is een levertijd van enkele maanden.

Pluspunten:Minpunten:
  • Geweldige ondersteuning
  • Schopslot blijft goed
  • Boostknop op stuur
  • Halo-ringen
  • Fraai, eigenzinnig ontwerp
  • Dynamisch schakelen
  • Maar één kleur
  • Beperkte servicepunten
  • Interne accu maakt laden soms lastig

Luister ook onze podcast:

Lees meer over:

Deel via