Auto's met zonnepanelen

Makers zonneauto Sion verlengen 'inzamelactie': nog 50 miljoen euro nodig

sono motors sion zonneauto elektrisch rijden geld inzamelen
26 januari om 16:09
Laatste update: 27 januari om 07:34

De Duitse zonneautomaker Sono Motors zit in geldnood en startte daarom onlangs een soort inzamelactie. Klanten werd gevraagd meer vooruit te betalen voor de Sion-auto met ingebouwde zonnecellen. Dat leverde al ruim 47 miljoen euro op. De actie wordt nu met een maand verlengd omdat er nog zo'n 50 miljoen nodig is.

Sono Motors haalde begin 2020 al 50 miljoen euro aan investeringen binnen via crowdfunding. Inmiddels staat de financiële wind anders en moeten nieuwe investeerders overtuigd worden. Dat wil Sono doen met een soort crowdfunding. Het bedrijf riep mensen die de Sion-zonneauto, met ruim 400 ingebouwde zonnepanelen, hebben vooruitbesteld vorige maand op de wagen alvast deels of volledig af te betalen.

47 miljoen binnen

Die actie heeft inmiddels ruim 47 miljoen euro opgeleverd, meldt Sono. Meer dan 8600 Sono-klanten hebben gehoor gegeven aan de oproep van het bedrijf. Toch wordt de actie verlengd tot eind februari, in de hoop dat er zo nog meer geld wordt opgehaald. Sion blijft in gesprek met zijn investeerders, die door het vertrouwen van klanten 'positiever gestemd' zouden zijn.

Subsidie van EU

"We blijven in gesprek met potentiële investeerders en denken dat de verlenging van de inzameling ons richting de 100 miljoen euro brengt – genoeg om door te gaan met het Sion-programma", aldus Laurin Hahn, mede-oprichter en CEO van Sono Motors. "De betrokkenheid van duizenden mensen heeft de marktvraag naar de Sion opnieuw bewezen."

Sono Motors heeft kort voor de bekendmaking van de verlenging ook nog 1,46 miljoen euro subsidie gekregen van het Europees Uitvoerend Agentschap klimaat, infrastructuur en milieu, CINEA.

Een impressie van zonneauto Sion.

Nederlandse zonneauto ook in zwaar weer

De inzamelingsactie van Sono Motors komt rond hetzelfde moment dat ook de Nederlandse zonneautomaker Lightyear opvallende sprongen maakt. Het Helmondse bedrijf stopt met zijn dure eerste zonne-auto en laat een dochterbedrijf failliet gaan.

Lightyear wil zich zo volledig kunnen richten op de nieuwe, goedkopere zonneauto Lightyear 2, die in 2024 of 2025 klaar moet zijn en 'minder dan 40.000 euro' zou gaan kosten.